Eveniment

Violeta Muşat, MADR: Măsurile de sprijin alocate de la bugetul de stat pentru agricultură au însumat 2,3 miliarde de euro până acum în 2024

ZF Agrobusiness Summit 2024

Violeta Muşat, MADR: Măsurile de sprijin alocate de la...

Autor: Alex Ciutacu

29.10.2024, 14:40 68

Guvernul a alocat peste 2,3 miliarde de euro din fonduri publice ca măsuri de sprijin pentru agricultură de la începutul anului 2024 şi până acum, a explicat Violeta Muşat, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), prezentă la evenimentul ZF Agrobusiness Summit 2024.

„MADR rămâne ferm angajat în sprijinirea fermierilor români într-o perioadă marcată de provocări fără precedent, atât geopoltice, cât şi climatice. (...) Măsurile de sprijin alocate de la bugetul de stat au însumat de la începutul anului până în prezent o valoare de 2,3 miliarde de euro”.

Reprezentanta MADR a trecut în revistă mai multe măsuri de sprijin care au fost direcţionate în 2024 către sectorul agricol.

„Avem 10 măsuri de la bugetul de stat ca ajutoare naţionale tranzitorii în sectorul vegetal şi animal pentru campania 2023, în valoare de 214 mil. euro. Avem 5 măsuri de plăţi directe pe cadrul Ucraina, suma acordată fiind 472,3 mil. euro, avem 92,9 mil. euro ajutor de stat pentru motorină în agricultură”.

Sprijinul de la bugetul de stat pentru despăgubirile în cazurile de secetă s-au ridicat până acum în acest an la 402 milioane de euro.

„Aici pot să fac o paranteză, ieri s-a finalizat campania de depunere a cereilor pentru despăgubirile la secetă, urmând ca în următoarele cinci zile lucrătoare să fie transmise situaţiile centralizatoare după care Ministerul Agriculturii va efectua plăţile în conturile fermierilor”.

Mai mulţi jucători din agrobusiness reuniţi la conferinţa de marţi au subliniat că autorităţile au mai mult „intervenţii pompieristice”, dar ratează crearea unui cadru care să contribuie în sens larg la echilibrarea balanţei comerciale şi la dezvoltarea agriculturii în contextul crizei climatice.

De cealaltă parte, MADR spune că nu ia decizii fără să se consulte în prealabil cu organizaţiile care reprezintă fiecare sector din agricultură.

„Să ştiţi că toate deciziile care se iau la Ministerul Agriculturii se fac după consultarea organizaţiilor pe fiecare sector. Nicio decizie nu este luată fără consultare. Sectorul ne spune unde este în dificultate, ce ar trebui să facem, care ar fi direcţia. Orice proiect de act normativ, orice draft îl discutăm cu sectorul respectiv”.

Ce a mai declarat în cadrul evenimentului:

  • În ceea ce priveşte discuţiile pentru limitarea marjei în retail, să ştiţi că domnul ministru a avut consultări cu procesatorii, urmează să mai aibă o consultare cu procesatorii, după care va avea consultări şi cu retailerii. Există un draft, dar nu este pus în consultare publică pentru că nu s-au finalizat consultările cu actorii implicaţi în această zonă.
  • Ţinta noastră este să irigăm 2,6 milioane de hectare. Toată alocarea financiară pentru anul acesta pe irigaţii este absorbită în procent de 100% şi se continuă acest program şi în 2025.
  • Anul 2024 a fost influenţat major de seceta instalată pe o mare parte din teritoriul agricol, al treilea an de secetă care a afectat major îndeosebi culturile de porumb şi floarea soarelui. Deşi recoltele din acest an asigură necesarul intern, ele vor conduce la micşorarea aportului la export cu influenţă semnificativă asupra balanţei comerciale de produse agroalimentare.
  • Am avut două programe de investiţii în reproducţie în sectorul suin şi în sectorul avicol, cu 63 de obiective de investiţii pentru care s-au plătit până în prezent 147,2 mil. euro, iar până la finalul anului 2024 se vor finaliza încă 31 de obiective.
  • Am dat drumul de la bugetul de stat în acest an la lucrările de investiţii în cadrul programului naţional de reabilitare şi/sau înfiinţare a infrastructurii principale de irigaţii, pentru apă gratis şi pentru 50% din consumul de energie electrică.
  • Tot de la bugetul de stat mai avem două scheme de ajutor de stat sub formă de grant la creditele acordate, în valoare de 725,1 milioane de euro, Rural Plus şi schema de ajutor de stat Creditul Fermierului.
  • Am alocat 79,3 milioane de euro pentru plata motorinei pentru trimestrul al treilea.
  • Toate măsurile de sprijin ne-au dat posibilitatea să ajută agricultorii pentru însămânţarea până în prezent a unei suprafeţe reprezentând 60% din suprafaţa preconizată la grâul de toamnă, 90% la orzul de toamnă şi a unei suprafeţe mai mare cu 7% decât cea prevăzută la rapiţă, această acţiune fiind în desfăşurare.
  • România încearcă să iasă dintr-un ciclu lung de peste trei ani la rând de sub influenţa valului de secetă, a influenţei războiului pe care îl avem la graniţă, pentru că aceste două lucruri au influenţat structura noastră agricolă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels