• Leu / EUR4.9126
  • Leu / GBP5.6911
  • Leu / USD4.6804
Eveniment

Viorel Hrebenciuc, condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor

Viorel Hrebenciuc, condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor

Viorel Hrebenciuc

Autor: Mediafax

10.05.2018, 00:03 459

Viorel Hrebenciuc a fost condam­nat, miercuri, de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare cu executare în dosarul re­tro­cedărilor ilegale de păduri. De­ci­zia instanţei supreme nu e defi­niti­vă.

Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, a fost condam­nat, miercuri, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închi­soare cu suspendare, pentru infrac­ţiu­­nea de complicitate la trafic de in­flu­enţă. Instanţa supremă a decis, toto­dată, să îl achite pe Andrei Hre­ben­­­ciuc pentru infracţiunea de con­sti­tuire de grup infracţional, să schim­be încadrarea juridică din spă­la­re de bani în instigare la spălare de bani şi, totodată, să-l achi­te pentru in­frac­­ţiu­nea de instigare la spălare de bani.

Gheorghe Paltin Sturdza, bene­fici­arul a peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău, a fost con­damnat la trei ani de închisoare cu executare, în timp ce fostul ministru al justiţiei, Tudor Chiuariu, a fost achi­tat pentru infracţiunile de consti­tuire de grup infracţional organi­zat, trafic de influenţă şi spălare de bani.

Judecătorul Lorand Andras Ordog, de la Tribunalul Covasna, a fost condamnat la trei ani de închi­soare cu executare pentru luare de mită, Dan Costin Bengescu a fost condam­nat la doi ani pentru trafic de influenţă, Iosif Kadas a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare pentru cumpărare de influenţă, iar Sorin Ion Iacob, la doi ani şi şase luni de închisoare, tot pentru cumpărare de influenţă.

În acelaşi dosar, fostul deputat Ioan Adam, acuzat de instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracţional organizat, cumpă­rare de influenţă, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

Gabriela Sturdza a fost condam­nată la doi ani de închisoare cu sus­pen­dare pentru complicitate la cum­pă­rare de influenţă, iar judecătoarea Anca Roxana Adam, de la Tri­bunalul Braşov, a fost condamnată la 2 ani de în­chi­soare cu suspendare pentru com­plicitate la cumpărare de influenţă.

Fostul şef al Romsilva Adam Cră­ciu­­­­nescu a fost achitat pentru infracţiu­nile de constituire de grup infrac­ţional organizat şi abuz în servi­ciu. Şi Iulian Burlan, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr şi Ioan Mătăşel au fost achitaţi.

Decizia instanţei supreme nu este definitivă.

La ultimul termen în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, procurorii DNA au cerut pentru toţi inculpaţii pedepse privative de libertate orientate spre maximum.

În dosarul retrocedării ilegale de păduri au fost trimişi în judecată fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam, Tudor Chiuariu şi alte 13 persoane. Astfel, au fost judecaţi Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău, judecătorul Lorand Andras Ordog, de la Tribunalul Covasna, fostul şef Romsilva, Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam, de la Tribunalul Braşov, soţia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Jănică Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel, Rodica Gabriela Zaharia şi Iulian Durlan.

Procurorii susţin că, în 2012, prin intermediul lui Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza le-a cerut judecătorilor Ordog Lorand Andras şi Gabriel Uţă, de la Tribunalul Covasna, să pronunţe o hotărâre judecătorească în favorarea sa. Tribunalul Covasna a dispus punerea în posesia lui Strudza a unei suprafeţe de 43.227 de hectare de pădure în Bacău, producând astfel Romsilva un prejudiciu de 303.888.615 de euro.

Imediat după decizia din 17 aprilie 2012 a Tribunalului Covasna, Sturdza, împreună cu Ioan Adam, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Gheorghe Varga, Dan Costin Bengescu şi Viorel Hrebenciuc a constituit şi coordonat un grup pentru a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit.

Pentru a pune în aplicare decizia Instanţei, obţinută fraudulos, Sturdza şi Adam le-ar fi promis lui Viorel Hrebenciuc, Călugăr, Varga şi Bengescu bani sau alte foloase. În schimbul banilor, aceştia ar fi promis că vor determina funcţionarii de la Comisia Judeţeană de Fond Funciar Bacău, Direcţia Silvică Bacău, comisiile locale de fond funciar Asău, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacău şi ITRSV Suceava să urgenteze îndeplinirea actelor pentru punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate pentru terenul de peste 43.000 de hectare de pădure.

Procurorii mai arată că Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe tatăl său, fostul deputat Viorel Hrebenciuc, să comită infracţiunea de trafic de influenţă.

Anchetatorii susţin că Andrei Hrebenciuc, în baza unei înţelegeri cu Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciuc şi cu avocaţii Victor Adrian Prodan şi Nicolae Mergeani, ar fi determinat-o pe Carmen Elisabeta Drăgoi, administrator al SC Reşedinţa Vârstnicilor SRL, să încheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător, alături de Bengescu, pentru suprafaţa de 43.277 de hectare de teren forestier.

Preţul tranzacţiei a fost stabilit la 2.500 de euro pe hectar, acesta fiind de aproximativ trei ori mai mic decât valoarea de piaţă, "întrucât contractul masca, în cuprinsul său, şi cumpărarea de influenţă de la autorităţile din judeţul Bacău", a arătat DNA.

Potrivit anchetatorilor, toate persoanele implicate, respectiv Andrei Hrebenciuc, Viorel Hrebenciuc, Paltin Gheorghe Sturdza, Dan Costin Bengescu şi Ioan Adam, cunoşteau faptul că s-a stabilit un preţ mult mai mic decât cel real, deoarece diferenţa de preţ ce urma să fie obţinută din vânzarea pădurii reprezenta folosul lui Viorel Hrebenciuc şi al lui Dan Bengescu în schimbul exercitării de influenţe faţă de funcţionarii cu atribuţii privind punerea în executare a deciziei din 2012 a Tribunalului Covasna.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9126
Diferență: -0,1646
Ieri: 4.9207
Azi: 4.6804
Diferență: 0,1669
Ieri: 4.6726
Azi: 5.6911
Diferență: -0,467
Ieri: 5.7178
Azi: 4.9667
Diferență: -0,4729
Ieri: 4.9903