Eveniment

Viorica Dăncilă: Adoptăm rectificarea bugetară. Ministerul Educaţiei, fonduri mai mari cu 42% faţă de 2018

Viorica Dăncilă: Adoptăm rectificarea bugetară....

Autor: Diana Grigore

12.08.2019, 14:57 165

Guvernul va adopta, luni, proiectul de rectificare bugetară pentru anul 2019. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, la începutul şedinţei Executivului, că ministerul Educaţiei va primi fonduri mai mari cu 42.4% faţă de anul 2018.

„În şedinţa de guvern de astăzi (luni-nr.) vom adopta proiectul rectificării bugetare pe care ministrul Finanţelor l-a prezentat în prima lectură în şedinţa precedentă. Aşa cum am spus şi data trecută este o rectificare pozitivă prin care asigurăm sumele necesare pentru plata salariilor, pensiilor şi tuturor indemnizaţiilor sociale, pentru buna funcşionare a tuturor instituţiilor, cât şi pentru continuarea investiţiilor în domeniile prioritare. Educaţia va beneficia în continuare de fonduri mai mari cu 42.4% faţă de anul 2018, iar dacă întârzierile din primul semestru vor fi recuperate vom reveni cu sume suplimentare la a doua rectificare. Vom continua programele începute în educaţie, inclusiv cel privind plata pentru rechizitele şcolare pentru copiii din familii cu venituri reduse”, a anunţat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de guvern.

Premierul a adăugat că bugetul ministerului Sănătăţii rămâne neschimbat.

„ Bugetul ministerului Sănătăţii rămâne la nivelul alocat la începutul anului. Fondurile vor fi utilizate în continuare pentru dotarea şi reabulitarea tuturor unităţilor sanitare din ţară, precum şi pentru continuarea programelor naţionale de sănătate, asigurarea medicamentelor compensate şi plata majorată a salariilor pentru cadrele militare”, a afirmat Dăncilă.

Şeful Executivului a precizat că reducerea cu un miliard de lei a venitului ministerului Educaţiei se referă la programul „Merg la şcoală”, care nu era prevăzut în programele finanţate până la finalul acestui an.

„Reducerea de aproximativ un miliard de lei a venitului ministerului Educaţiei se referă în principal la programul -Merg la şcoală-, care din păcate nu a fost pregătit pentru a putea fi finanţat şi implementat până la sfârşitul acestui an. De asemenea, sunt reanalizate cheltuielile de personal, care au fost supraestimate iniţial. Fondurile prevăzute după rectificare asigură plata salariilor până la finalul anului şi aplicării a Legii nr. 85/2016. Menţionez că la instituţiile la care au fost diminuate creditele bugetare, nu au fost diminuate şi creditele de angajament, astfel încît să nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finanţate din fonduri europene precum şi a lucrprilor de investiţii. Aşa cum este normal repartizăm sumele necesare acolo unde este nevoie, reducând din zonele în care banii nu vor fi folosişi până la finalul acestui an”, a mai declarat Dăncilă.

Guvernul va acorda bani, după rectificarea bugetară, şi pentru refacerea infrastructurii în zonele afectate de inundaţii.

„Suntem alături de oamenii care au fost afectaţi de inundaţii, alunecări de teren, alte calamităţi naturale, şi îi vom sprijini în continuare. Alocăm prin această rectificare 500 milioane lei pentru refacerea infrastructurii afectate. De asemenea, alocăm fondurile necesare pentru continuarea proiectelor de investiţii pentru dezvoltarea comunităţilor locale. Aşa cum am mai spus, pentru Guvernul României este foarte importantă aplicarea principiului coeziunii în dezvoltarea armonioasă a tuturor regiunilor ţării”, a anunţat premierul.

Din partea ALDE participă la şedinţa de guvern ministrul de Externe Ramona Mănescu şi ministrul pentru relaţia cu Parlamentul Viorel Ilie. Ceilalţi doi miniştri ALDE, Anton Anton şi Graţiela Gavrilescu sunt în concediu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO