Eveniment

Viorica Dăncilă: Afirmaţiile făcute de domnul Cîţu au dus la creşterea euro. Guvernul PSD ar fi închis bugetul în limita de 3% deficit în PIB

Viorica Dăncilă: Afirmaţiile făcute de domnul Cîţu...

Autor: Eduard Ivanovici, Răzvan Botea

19.11.2019, 20:09 400

Fostul premier Viorica Dăncilă a declarat, răspunzând unei întrebări din partea ZF, că afirmaţiile ministrului Cîţu referitoare la găurile din buget au determinat creşterea cursului de schimb euro/leu. De asemenea, ea a mai spus că guvernul PSD s-ar fi închis în limita de 3% a deficitului bugetar ca pondere în PIB.

„Noi ne închideam în limita de dificit până la sfârşitul anului. Aceste acuzaţii, dacă vă uitaţi în 2018, au fost făcute din partea aceloraşi oameni, domnul Cîţu, domnul Iohannis, care deşi atunci spuneau că nu ne încadrăm în cifra de deficit şi că vom depăşi 4%, anul trecut ne-am închis în 2,96%. Acelaşi lucru se întamplă şi acum. Eu cred că găsească metode, să găsească soluţii pentru a guverna bine şi a se închide în ţinta de deficit bugetar. Toate aceste lucruri, gaură neagră, două bugete ne fac rău nouă ca ţară, le fac rău românilor, pentru că afirmaţiile făcute de domnul Cîţu au dus la creşterea euro”, a declarat Viorica Dăncilă, în cadrul dezbaterii electorale organizată de echipa sa de campanie.

Afirmaţiile fostului premier au fost făcute în contextul în care actualul ministru al Finanţelor Florin Cîţu a spus că deficitul bugetar pe tot anul ar putea depăşi 4% din PIB dacă nu se intervine, iar datele la 10 luni indică un deficit bugetar de peste 2,8% din PIB, care era programarea pe tot anul. Guvernul Dăncilă, care a administrat Finanţele până la 10 octombrie, a fost demis prin moţiune de cenzură.

Cursul euro/leu a atins şi-a continuat creşterea şi a atins marţi un nou maxim istoric. Analiştii economici sunt de părere că acest lucru ar fi trebuit să se întâmple de mai mult timp, în contextul în care leul a fost supra-apreciat în faţa euro în actualele condiţii macro-economice - deficitul de cont curent ridicat şi deficitul bugetar.

Cei doi candidaţi care au mai rămas în cursa prezidenţială au organizat două dezbateri electorale distincte. Klaus Iohannnis a anunţat încă de săptămâna trecută o dezbatere, însă fără să o invite şi pe Viorica Dăncilă. Astfel, fostul premier a organizat propria dezbatere cu o oră înantea dezbaterii organizate de Klaus Iohannis. Viorica Dăncilă a invitat toţi reprezentanţii presei din România.

Răspunzând unei întrebări ZF, Dăncilă a spus că afirmaţiile ministrului Cîţu despre găurile din buget au condus la creşterea euro, lucur care se vede în facturile şi ratele populaţiei.

”Ce înseamnă acest lucru (creşterea euro- n. red.)? Creştere la preţul facturilor, creşterea dobânzilor pentru cei care au împrumuturi la bănci. Guvernul trebuie să găsească soluţii pe care le aşteaptă toţi românii, iar dacă nu sunt în stare, să-i lase pe alţii care pot face acest lucru. Deci toate aceste lucruri nu se pliază pe realitate”, a mai spus Viorica Dăncilă.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO