Eveniment

Viorica Dăncilă aplaudată la începutul şedinţei de Guvern în contextul discursului de la Strasbourg

Viorica Dăncilă aplaudată la începutul şedinţei de...

Autor: Ana Petrescu

04.10.2018, 13:49 7121

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la începutul şedinţei de joi a Guvernului, că a transmis oficialilor europeni că există multă dezinformare, iar cei care au întocmit rapoartele MCV au ignorat efectele protocoalelor. Aceasta a fost primită cu aplauze în şedinţă.

"Am transmis un mesaj foarte clar pe care îl reiau. România îşi menţine parcursul european şi respectă statul de drept. România a fost şi rămâne pro-europeană şi nimeni nu poate schimba acest parcurs. Am atras atenţia că există multă dezinformare la adresa ţării noastre, iar lupta politică internă nu-şi are rostul în prim planul unei instituţii cum este Parlamentul European. Cei care stau în spatele acestor dezinformări ne fac rău, ignorând ceea ce Guvernul a făcut până acum, măsurile care au generat o creştere economică de 7% şi care au plasat economia românească în top la nivel european. S-a vorbit mult în ultimul timp despre justiţie, despre lupta anticorupţie, dar cei care întocmesc rapoartele în cadrul MCV au ignorat efectele protocoalelor secrete dintre serviciile de informaţii şi instituţiile din justiţie", a afirmat Viorica Dăncilă, în debutul şedinţei de joi a Executivului.

Şeful Executivului a adăugat că le-a mai spus liderilor europeni că protocoalele au încălcat drepturile omului şi au permis abuzurile în justiţie.

"Am arătat că existenţa acestor protocoale a produs anumite încălcări ale dreptului omului. Milioane de români au fost monitorizaţi de serviciile secrete în numele luptei anticorupţie. Dosare în instanţă întocmite pe baza unor probe falsificate. Pentru prima oară au admis că trebuie introduse aceste protoacole şi modul în care au afectat actul justiţiei. Am dat asigurări că suntem de bună credinţă şi că ne dorim pentru România o justiţie corectă şi imparţială, iar modificările din legislaţie sunt compatibile cu angajamentele asumate şi cu valorile UE. Vom continua dialogul cu experţii Comisiei de la Veneţia. România participă la toate mecanismele existente şi va ţine cont de recomandări. Cei care dezinformează uită să menţioneze de această deschidere la dialog a României", a completat Dăncilă.

Aceasta a amintit că a vorbit şi despre protestele din 10 august, precizând că intervenţia de miercuri din plenul Parlamentului European de la Strasbourg a fost o bună ocazie de a prezenta argumentele Guvernului român,

"Am discutat şi despre protestele din 10 august. Am discutat despre toate aceste subiecte la Strasbourg cu preşedintele Parlamentul European, Antonio Tanjani, şi cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Intervenţia de la Strasbourg a fost un bun prilej de a arăta argumentele noastre. Pentru a avea un dialog constructiv trebuie ascultate toate părţile implicate", a conchis premierul României.

Premierul Viorica Dăncilă a participat la dezbaterea de miercuri din Parlamentul European privind statul de drept în România. Ulterior acestei dezbateri din PE va exista un vot, privind rezoluţia referitoare la situaţia din ţara noastră, care va fi dat în prima şedinţă plenară din luna noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO