Eveniment

Viorica Dăncilă: Guvernul Orban s-a împrumutat cu 40 de miliarde în două luni şi jumătate de mandat, în timp ce Guvernul PSD s-a împrumutat de 79 de miliarde în doi ani şi jumătate

Viorica Dăncilă: Guvernul Orban s-a împrumutat cu 40...

Autor: Teodor Bobei

28.01.2020, 13:16 424

Viorica Dăncilă a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că Florin Cîţu trebuie să dea explciaţii în faţa comisiei de Buget pentru deficitul de 4,6%. Fostul premier a mai spus că Guvernul Orban s-a împrumutat în două luni jumătate mai mult decât s-a împrumutat Guvernul PSD în doi ani şi jumătate.

"Eu ştiu un aspect. La sfârşitul lunii octombrie aveam deficit 2,7%. Eu nu ştiu ce-a făcut domnul Cîţu, cum a gestionat dânsul situaţia, astfel încât să ajungă la acest deficit. Eu cred că dacă domnul Cîţu nu are nimic de ascuns şi nu are nimic să-şi reproşeze, ar trebui să meargă în Parlament, în faţa comisiei de Buget şi să explice de ce s-a ajuns la acest deficit, pentru că întotdeauna vedem că se dă vina pe greaua moştenire", a declarat fostul premier Viorica Dăncilă, marţi, pentru MEDIAFAX.

Viorica Dăncilă a precizat că Guvernul Orban s-a împrumutat cu 40 de miliarde în două luni şi jumătate de mandat, în timp ce Guvernul PSD s-a împrumutat de 79 de miliarde în doi ani şi jumătate.

"Vedem în această perioadă că în două luni jumătate s-au împrumutat 40 de miliarde, care nu au mers nici pentru pentru creşteri de salarii, nici pentru creşteri de pensii, nici pentru investiţii, nici pentru programe care erau deja începute. Să nu uităm că în doi ani şi jumătate Guvernul PSD a împrumutat 79 de miliarde, iar în două luni şi jumătate se împrumută cu 40 de miliarde. Eu cred că atâta timp cât nu există transparenţă, să vedem de ce s-a ajuns la această situaţie, domnul Cîţu poate veni cu orice cifră în faţa opiniei publice, dar toate acest lucruri îi vor costa pe oameni", a mai afirmat Viorica Dăncilă.

Fostul premier a subliniat că în cazul în care România nu rămâne în ţinta de deficit de 3%, România riscă să intre în procedură de deficit excesiv, fapt ce aduce sancţiuni financiare şi măsuri de austeritate.

"Conform tratatului de la Mastricht, trebuie să ne ncadrăm într-o cifră de deficit de 3%. Dacă depăşim această cifră de deficit, putem intra în procedură de deficit excesiv, fapt ce va conduce la alte măsuri de austeritate sau chiar sancţiuni financiare impuse de UE. Eu cred că şi ieşirile publice, total irepsonsabile, două registre, tot felul de lucruri care au creat foarte multă instabilitate şi foarte multă grijă, au condus la situaţia economică de acum. Domnul Cîţu încearcă să justifice neputinţa Guvernului", a mai spus Dăncilă.

Viorica Dăncilă şi-a exprimat neîncrederea cu privire la obiectivul Guvernului Orban de a avea o cifră de deficit bugetara de 3,6% în 2020.

"Eu cred că bugetul este supraevaluat în primul rând. În al doilea rând este un buget care nu a fost dezbătut în Parlamentul României ceea ce arată o lipsă de democraţie şi o lipsă de transparenţă. Vedem că în cadrul Bugetului pe anul 2020 lipsesc proiectele de investiţii majore, inclusiv pe autostrăzi. E un buget cu 22% mai mic pentru sănătate, cel mai mic buget pentru educaţie, nu ştim dacă să măreşte punctul de pensie. Cum văd eu această lipsă de coordonare, această ipsă de experienţă, nu cred că se vor încadra în această ţintă de deficit bugetar", a conchis fostul prim-ministru Viorica Dăncilă.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu a afirmat, marţi, că execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat în 2019 cu un deficit de 4,6% din PIB, peste estimarea din rectificarea bugetară din noiembrie 2019 de 4,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO