Eveniment

Virgil Popescu, ministrul Economiei şi Energiei, le-a cerut scuze bucureştenilor pentru cele 3.000 de blocuri care nu au căldură: „Vrem, nu vrem, iarna asta trebuie să o trecem aşa”

Virgil Popescu, ministrul Economiei şi Energiei, le-a...

Autor: Andreea Tobias

11.12.2020, 13:54 1501

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, vineri, că toate problemele cu căldura şi apa caldă în Capitală pornesc de la reţeaua primară, pe care sunt pierderi uriaşe din cauza lipsei de investiţii: „Vrem, nu vrem, iarna asta trebuie să o trecem aşa”. 

Premierul interimar Nicolae Ciucă a declarat că situaţia nu este deloc uşoară, dar a fost identificată suma necesară pentru a spori capacitatea de intervenţie a echipelor de mentenanţă şi reparaţii.

„În felul acesta vom aloca banii necesari Primăriei Capitalei ca să poată să achiziţioneze acest serviciu din mediul privat şi astfel echipele ELCEN împreună cu cele de la Termoenergetica să poată să fie permanent în teren şi să scurtăm cât de mult se poate timpul în care cetăţenii nu vor avea apă caldă şi căldură”, a spus Ciucă.

La rândul său, în cadrul aceleiaşi declaraţii de presă, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că bucureştenii trebuie să ştie că totul pleacă de la reţeaua primară a municipiului.

„Ca să faceţi un termen de comparaţie, în urmă cu patru ani pierderile în reţeaua primară a municipiului Bucureşti erau de 800 de tone pe oră, astăzi pierderile sunt de 2.500 de tone pe oră. Acolo a ajuns neinvestiţia, nepăsarea, reţeaua de termoficare a Bucureştiului. De aici trebuie să plecăm şi de aici trebuie să facem eforturi ca în această iarnă reţeaua de termoficare şi întreg sistemul de termoficare să poată fi ţinut în stare de funcţionare şi în echilibru”, a spus Popescu.

Acesta a menţionat avarie de la centrala Sud a ELCEN din weekend, „o avarie care s-a produs tocmai din cauza pierderilor foarte mari. A fost remediată în cel mai scurt timp, în două zile, este în curs de încărcare turbina spre capacitatea maximă, apa încălzită a ajuns la 75 de grade în acest moment. Mai cred că până luni totul revine la normal la CET Sud”.

În paralel trebuie găsite soluţii în aşa fel încât să fie mărită capacitatea de producere a energiei termice în Bucureşti pentru a suplini „aceste pierderi imense care sunt în reţeaua de termoficare pentru că iarna asta vrem, nu vrem, trebuie să o trecem aşa”, a adăugat ministrul.

Conform acestuia, ELCEN a găsit în piaţă capacităţi suplimentare modulare de închiriat în aşa fel încât să le pună în diverse zona ca să producă mai multă energie termică şi să suplinească aceste pierderi

„Ne cerem scuze bucureştenilor pentru ce se întâmplă, dar trebuie să ne pregătim pentru iarnă. Încă Dumnezeu ne ajută vremea este caldă, dar nu ştim cât va dura. Ne pregătim cu aceste capacităţi modulare să le montăm în diverse zone din Bucureşti în aşa fel încât să suplinim cu energie termică nou creată aceste pierderi foarte mari din reţea”, a spus Popescu.

Primarul general al Capitalei a anunţat că 20 de milioane de lei vor fi alocaţi pentru intervenţiile la avarii.

„Soluţia pe termen scurt este ca banii din fondul de rezervă să fie daţi către Primăria Capitalei, astfel încât Termoemergetica, prin contractele pe care le are deja deschise cu firme private, să poată să intervină în mai multe locuri pentru a remedia calitatea reţelei de transport. 20 de milioane de lei, care vin la Primărie, Primăria îi dă la Termoenergetica”, a spus Nicuşor Dan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO