Eveniment

Visul celor 26 de spitale s-a spulberat. Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii: Nu vor fi construite spitale noi prin PNRR, se aduc îmbunătăţiri celor existente

Visul celor 26 de spitale s-a spulberat. Secretarul de...

Autor: Laura Buciu

18.07.2022, 14:55 689

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Adriana Pistol, a declarat luni că nu vor fi construite 25 de spitale noi prin PNRR, aşa cum s-a spus în spaţiul public, ci doar vor fi aduse îmbunătăţiri celor existente. Spitale noi vor fi doar spitalele regionale, a spus ea.

Întrebată, luni, în conferinţă de presă, când va fi cunoscută lista celor 25 de spitale noi care vor fi construite prin PNRR, Adriana Pistol a spus că nu vor fi construite spitale noi, ci vor fi aduse îmbunătăţiri celor existente, ce vor fi alese dintr-o listă de 49 de unităţi medicale.

„În mod sigur va dura, nu pot să vă dau un termen cât va dura, pentru că este o procedură laborioasă. Problema e că nu va construi 25 de spitale. În PNRR, aceste 25 de spitale sunt finanţate pentru diverse îmbunătăţiri, reconstrucţii, reamenajări, fie în totalitate, fie parţial în anumite secţii. Deci nu se vor construi 25 de spitale”, a spus Pistol.

Secretarul de stat din MS a fost întrebat, apoi, câte din cele 25 de spitale vor fi noi, iar dr. Pistol a răspuns: „Niciunul!”.

„25 de spitale sunt selectate dintr-o listă de 49 pe baza acelor criterii care au fost elaborate pentru a primi bani să îşi îmbunătăţească stadiul în care ei lucrează acum. Spitale noi nu sunt decât acele spitale regionale. Nu au legătură acelea cu acestea 25. (...) Eu vă spun care e realitatea. Dacă aşa scrie, vă rog frumos - cei de la presă - să verificaţi şi să corectaţi. Nu se construiesc spitale noi”, a precizat secretarul de stat.

Ministerul Sănătăţii a publicat vineri în consultare publică Metodologia de prioritizare a investiţiilor în infrastructura publică de sănătate aferente Componentei 12 – Sănătate, Investiţiile 2.1 şi 2.2. Infrastructură spitalicească publică nouă, incluzând echipamentele şi aparatura medicală din cadrul PNRR.

Prin această componentă, în urma aplicării unor criterii de prioritizare, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiţii ce presupun construcţia şi dotarea de spitale / unităţi spitaliceşti noi la nivel naţional, din lista de 49 de obiective inscrise de către Ministerul Sănătăţii in anul 2021 şi convenite cu Comisia Europeană, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de către Ministerul Sănătăţii.

Investiţia totală se va ridica la peste 1.7 milarde de euro.

Potrivit MS, noile construcţii vor respecta cerinţele de eficienţă energetică, conform legislaţiei naţionale şi standardele de calitate şi performanţă existente la nivel internaţional.

Includerea proiectelor în lista proiectelor finanţate prin PNRR va fi propusă de către Ministerul Sănătăţii, respectând prevederile metodologiei de prioritizare.

Lista va fi supusă aprobării prin Hotărâre de Guvern, ulterior demarându-se procedurile de finanţare specifice fiecărei investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO