Eveniment

Vizitele românilor în străinătate au crescut cu 7% în octombrie. Între ianuarie şi septembrie 2019 românii au cheltuit în străinătate 3,2 mld. euro

Vizitele românilor în străinătate au crescut cu 7%...

Autor: Iulian Anghel

03.12.2019, 00:03 103

Plecările vizitatorilor români în străinătate au crescut în octombrie 2019 cu 7,1% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în vreme ce numărul de turiştilor străini care au vizitat România a avansat, în aceeaşi perioadă, cu 5,3%, potrivit datelor INS publicate luni.

Nu există date de la BNR pentru octombrie, dar Banca Naţională a raportat că românii au cheltuit în străinătate, în primele nouă luni din an, 3,2 miliarde de euro, în vreme ce străinii au cheltuit în România 1,9 miliarde de euro. Prin urmare, românii care călătoresc în străinătate s-au făcut „vinovaţi“ de crearea unui deficit de cont curent de 1,3 mld. euro, adică 16% de deficitul de cont curent de 8,1 mld. euro înregistrat în perioada ianuarie – seprembrie 2019.

Potrivit INS, aproape 1,7 milioane de români au ieşit din ţară doar în luna octombrie, în creştere cu 7,1% faţă de octombrie 2018. Două treimi din aceştia au mers cu transportul rutier şi 37% cu avionul.

În privinţa străinilor care au intrat în România, numărul acestora a crescut în octombrie, an/an, cu 5,3%. Puţin peste un milion de străini au venit în octombrie în România trei sferturi dintre aceştia cu maşina şi un sfert cu avionul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO