Eveniment

Vlad Muscalu, senior economist al ING Bank: Cifrele privind PIB sunt încurajatoare. Putem vorbi despre mugurii unei reveniri economice

Vlad Muscalu, senior economist al ING Bank: Dacă avem un an agricol excepţional, vom putea depăşi 2% fără un efort deosebit. Mă aştept ca BNR să reducă dobânda de referinţă până la 4,25% la finalul anului, de la 5,25% acum

Vlad Muscalu, senior economist al ING Bank: Dacă avem un an agricol excepţional, vom putea depăşi 2% fără un efort deosebit. Mă aştept ca BNR să reducă dobânda de referinţă până la 4,25% la finalul anului, de la 5,25% acum

Autor: Cătălina Butan

15.05.2013, 21:20 441

Cifrele privind evoluţia PIB  sunt încurajatoare pentru economia Romăniei, însă nu vor schimba semnificativ perspectivele pentru anul acesta, consideră Vlad Muscalu, senior economist al ING Bank.

„Cred că putem vorbi despre mugurii unei reveniri economice. Nu cred că va schimba foarte mult în optica oamenilor de afaceri cifra de astăzi. Este un semn pozitiv, însă e nevoie de câteva săptămâni pentru a vedea şi detaliile, să ştim ce a fost în spate, dacă a fost un impuls sau este vorba de semne evidente de creştere. Este un semn pozitiv, dar care nu schimbă semnifi­cativ perspectiva“, a spus Vlad Muscalu la emisiunea ZF Live de miercuri, 15 mai.

Ce a spus Vlad Muscalu la ZF Live:

  • Cel mai interesant detaliu al acestor cifre este rata anuală. Cea trimestrială este foarte aproape de aşteptările noastre, însă rata anuală este mult mai mare decât estimările noastre sau ale pieţei, ceea ce înseamnă că nu doar primul trimestru a avut o evoluţie foarte bună, dar sugerează că şi celelalte trimestre au fost revizuite în creştere. Nu vom şti până când nu se vor publica toate cifrele. E greu să vorbim de o revizuire a cifrei pentru întreg anul, dar cred că în curând se va vorbi tot mai mult de o creştere în zona de 2%.
  • E important să ne uităm la evoluţia PIB-ului excluzând agricultura. Şi aici încă nu putem vorbi de un an mai bun decât cel precedent chiar şi cu o prognoză de 2%. Din estimările noastre, anul trecut economia excluzând agricultura a înregistrat o creştere de 2,1%. Anul acesta, aşteptându-ne la un an agricol normal, cu o contribuţie de 0,7%, ca să avem un an la fel de bun ca acela de anul trecut, ar trebui să vedem o creştere de 2,8%, aproape 3%.
  • Pe plan intern, ne aşteptăm la o deteriorare a cererii interne, fie consum, fie investiţii, din cauza contracţiei salariilor şi a scăderii creditării.
  • Industria a avut un trimestru deosebit, aceasta accelerând la un ritm nemaivăzut de aproape doi ani, faţă de trimestrul precedent.
  • La comerţul cu amănuntul, trimestrul IV a fost foarte slab. Trimestrul I a adus o revenire.
  • O bună parte din ajustarea de 40% este temporară. Ajustarea a fost determinată mai ales de exporturile în creştere.
  • Dacă avem un an agricol excepţional, vom putea depăşi 2% fără un efort deosebit.
  • Discuţiile despre dinamica PIB-ului ar trebui să se limiteze la factorii pe care îi controlăm în România, nu neapărat agricultura sau fluctuaţiile balanţei comerciale, ci ceea ce se îmbunăţeşte datorită politicilor interne. 
  • În continuare considerăm că BNR ar putea reduce dobânda de referinţă de la 5,25 la 4,25 la finalul acestui an.

ZF: Ce efect va avea această scădere în piaţă?

  • E un proces gradual, iar efectele s-ar putea vedea mai mult anul viitor şi nu anul acesta.
  • În România, 2013 este al treilea an în care vedem creştere economică. Însă dinamica creditării s-a înrăutăţit şi continuă acest trend.

ZF: Piaţa construcţiilor e în scădere. Cât de mult ţine acest lucru economia în loc?

  • În general, atât anul acesta, cât şi pentru anul viitor nu sunt aşteptări foarte mari de la acest sector. Construcţiile nu cred că vor avea o evoluţiile bună atât timp cât salariile şi creditările sunt la un nivel scăzut.

ZF: Cum vor reacţiona antreprenorii, multinaţionalele, cu privire la aceste rezultate?

  • Nu cred că va schimba foarte mult în optica oamenilor de afaceri cifrele de astăzi. Este un semn pozitiv, însă e nevoie de câteva săptămâni pentru a vedea şi detaliile, să ştim ce a fost în spate, dacă a fost un impuls sau este vorba de semne evidente de creştere. Este un semn pozitiv, dar care nu schimbă semnificativ perspectiva.

ZF: Economia a scăzut foarte mult din cauza lipsei investiţiilor străine? Ce perspective sunt pentru investiţiile străine?

  • Nu sunt foarte multe semne de îmbunătăţire. Mulţi investitori vor să vadă dacă România revine pe o traiectorie de creştere economică. Nu vor să se grăbească dacă nu sunt siguri.
  • Ne aşteptăm la încă un an de scădere a deficitului comercial. Datele au arătat o ajustare mult mai puternică decât cea anticipată de noi. 

ZF: Din toate componentele PIB-ului, care va fi surpriza plăcută şi cea neplăcută după evoluţia anticipată în T1?

  • Pentru aceste date, exporturile nete vor fi surpriza plăcută. Pe partea cealaltă ne aşteptăm la o scădere a investiţiilor. 

ZF: Cum va reacţiona cursul? Va coborî sub 4,3?

  • Credem că în următoarea perioadă, pe termen scurt acest prag va fi testat.
  • Până acum câteva săptămâni, nu credeam că va atinge pragul de 4,3 lei deoarece BNR nu ar fi permis acest lucru. Banca Naţională nu pare însă îngrijorată de această apreciere.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO