Eveniment

Vladescu cere garantarea liniilor de credit ale IMM

28.05.2009, 18:29 17
Guvernul ar trebui sa foloseasca 1 mld. euro din pachetul de 5 mld. euro negociat cu UE pentru infiintarea unei scheme de garantare a liniilor de credit curente ale firmelor mici si mijlocii pe perioade de 18 - 24 de luni, timp in care acestea sa se poata restructura si adapta la noile conditii de piata fara a fi impinse spre faliment de datoriile bancare, crede Sebastian Vladescu, fost ministru liberal al finantelor.
"Principala problema a acestei categorii de companii este refinantarea creditelor curente, care au fost contractate intr-o perioada in care piata crestea rapid, iar acum rambursarea sau rostogolirea trebuie facuta intr-un context de declin economic. Companiile au nevoie de timp pentru a se restructura, iar o asemenea schema de garantare le-ar da ragazul sa-si ajusteze comportamentul pe piata. De cealalta parte, bancile si-ar putea face un plan de administrare a lichiditatilor pe baza garantiei statului si a planurilor de restructurare asumate de companii. Altminteri, in sase luni se poate bloca totul din cauza neplatilor", afirma Vladescu.
El spune ca bancile nu au ce face cu garantiile aferente creditelor si ar sprijini un astfel de program, tot ele putand evalua planurile de restructurare si masura in care un client s-ar califica pentru schema de garantare oferita de stat.
Vladescu afirma ca in ultimii ani au aparut numeroase companii corecte, crescute pe baze sanatoase si fara suport politic si contracte "servite", care acum se confrunta pentru prima data cu un mediu economic advers si merita sprijinite.
"Este nevoie de solutii pragmatice: scutirea de impozitul pe profitul reinvestit isi produce efectele peste un an, in timp ce liniile de credit trebuie rambursate astazi."
Fostul ministru crede ca sustinerea acestui segment de companii este cu atat mai importanta cu cat anticipeaza ca declinul economiei s-ar putea incheia de-abia spre sfarsitul lui 2010 - inceputul lui 2011.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO