Eveniment

Vladescu: Daca am taxa mai mult, doar am redistribui saracia

1: Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR: Parerea mea personala este ca la final masurile de incadrare in deficitul bugetar stabilit pentru anul acesta cu FMI vor fi realizate. E greu de prevazut ca nu ne vom putea imprumuta pe pietele internationale daca vom implementa masurile.

1: Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR: Parerea mea personala este ca la final masurile de incadrare in deficitul bugetar stabilit pentru anul acesta cu FMI vor fi realizate. E greu de prevazut ca nu ne vom putea imprumuta pe pietele internationale daca vom implementa masurile. 2: Sebastian Vladescu, ministrul de finante: Singura resursa pe care Romania ar putea sa o aiba este resursa umana, a oamenilor care au curaj si initiativa. Cred ca a le lasa oamenilor care au aceasta capacitate resursele necesare este singura cale de a le da o sansa si celorlalti.

25.05.2010, 23:45 28

Romania nu are suficienta bogatie care sa fie redistribuita prinmajorarea taxelor, de aceea Guvernul a ales sa lase mai multeresurse mediului privat, astfel incat sa poata face investitii,spune Sebastian Vladescu, ministrul finantelor.

"Primadata trebuie creata bogatia, iar bogatia este creata de cei care auinitiativa. Din pacate aceasta nu este toata populatia unei tari,este o parte redusa, a celor care au spirit antreprenorial, suntdispusi sa invete toata viata si sa riste. Ce am incercat sa facema fost sa lasam suficienta resursa incat Romania sa aiba sperantaca poate sa creasca", a spus Vladescu, la un seminar organizat deForum Invest.

Guvernul a propus un plan de ajustare a deficitului bugetarbazat exclusiv pe reduceri de salarii si pensii, in timp ceoficialii FMI au aratat ca au propus si alte solutii, careprevedeau inclusiv taxe mai mari pentru cei bogati.

"Singura resursa pe care Romania ar putea sa o aiba este resursaumana, a oamenilor care au curaj si initiativa. Cred ca a le lasaoamenilor care au aceasta capacitate resursele necesare estesingura cale de a le da o sansa si celorlalti", a spus ministrul definante.

Guvernul a preferat sa reduca generalizat veniturile pentru acompensa problema unui aparat de stat supradimensionat, cu preamulti angajati. Spre exemplu, intre 2005 si 2009 (cand Vladescu amai avut un mandat de ministru de circa doi ani), numarul deangajati de la Ministerul Finantelor a urcat cu peste 6.400 depersoane, pana la 34.111.

In alta ordine de idei, Vladescu a aratat ca in conditiile incare resursele sunt tot mai limitate, inclusiv cele externe, careau alimentat cresterea economica din anii de boom, nici statul nupoate oferi mai mult sprijin mediului privat. "Metoda aleasa deGuvern a fost de a lasa resurse la sectorul privat. In limiteleactualului spatiu bugetar nu exista o resursa care sa fie pusa ladispozitia mediului de afaceri dincolo de granturile europene", araspuns Vladescu la intrebarea unui interlocutor privind posibilescheme de ajutor de stat pentru mediul privat. El a admis insa caabsorbtia fondurilor europene ramane foarte slaba. Pe de altaparte, ministrul finantelor a subliniat si faptul ca BNR si bancilecomerciale au facut "efortul" de a mentine deschise liniile decredit, desi acestea fusesera "dimensionate pentru o altalume."

Georgescu, BNR: Romania va putea sa acceseze din nou pieteleexterne daca isi face temele

Romania va putea sa acceseze din nou pietele internationalepentru a-si refinanta datoria publica daca masurile pentrureducerea deficitului bugetar agreate cu FMI vor fi puse inpractica, spune Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR."Parerea mea personala este ca la final masurile de incadrare indeficitul bugetar stabilit pentru anul acesta cu FMI vor firealizate. E greu de prevazut ca nu ne vom putea imprumuta pepietele internationale daca vom implementa aceste masuri", a spusGeorgescu.

BNR anticipeaza ca datoria publica va urca la 40% din PIB lasfarsitul acestui an, nivel dublu fata de decembrie 2008, dar incasub pragul de 60% impus de UE. Georgescu apreciaza ca Romania vatrebui sa acceseze in continuare finantare pe pietele externe, incompletarea celei de pe piata interna, pentru a finanta deficitelebugetare.

In primavara lui 2009 BNR s-a implicat pentru a facilitafinantarea deficitului bugetar, refinantand pentru anumite bancititlurile de stat detinute, astfel incat acestea sa poata cumparamai departe obligatiuni la dobanzi rezonabile.

Georgescu spune ca pe viitor o asemenea situatie nu va mai finecesara, deoarece Romania are deja in derulare acordul cu FMI, iarulterior va gasi finantare pe pietele internationale. "Norii de pecerul Romaniei se raspandesc."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO