Eveniment

Vladescu: Exista riscul ca statul sa redevina actionar la Rompetrol-Petromidia. Cum comentati?

Vladescu: Exista riscul ca statul sa redevina actionar la Rompetrol. Cum comentati?

Sebastian Vladescu, ministrul finantelor: Exista riscul sa ne trezim din nou actionari la Rompetrol pentru ca in contractul privind conversia datoriilor istorice ale companiei in obligatiuni preluate de stat este o potentiala slabiciune: kazahii pot face rascumpararea integral sau partial. Aceasta le-ar permite sa faca un anumit arbitraj prin care sa mentina o anumita cota de participare, iar restul sa-l cedeze statului

17.01.2010, 23:59 58

Ministrul finantelor Sebastian Vladescu ia in calcul riscul caRompetrol, controlat de grupul kazah KazMunaiGaz, sa nu plateascaintegral suma de 600 milioane de euro reprezentand rascumparareaobligatiunilor aflate in proprietatea statului roman si care ajungla scadenta in septembrie, acesta putand deveni subiectul financiaral anului.
"Exista riscul sa ne trezim din nou actionari la Rompetrol pentruca in contractul privind conversia datoriilor istorice alecompaniei in obligatiuni preluate de stat este o potentialaslabiciune: kazahii pot face rascumpararea integral sau partial.Aceasta le-ar permite sa faca un anumit arbitraj prin care samentina o anumita cota de participare, iar restul sa-l cedezestatului", a declarat Vladescu intr-un interviu acordat ZF.
Totusi, el nu vede un motiv anume pentru care nu ar avea locrascumpararea integrala a obligatiunilor. La sfarsitul anuluitrecut, intr-o emisiune televizata, presedintele Traian Basescu sedeclara convins ca grupul kazah care a preluat Rompetrol in 2007 vaplati integral datoria catre statul roman. Dinu Patriciu, omul deafaceri care l-a convins in 2003 pe premierul Adrian Nastase saaccepte transformarea datoriilor Rompetrol in obligatiuni, si-avandut toate actiunile in 2007 si apoi in 2009 pentru mai mult de 1mld. euro.
Cele 600 mil. euro datorate de Rompetrol reprezinta principalelevenituri nefiscale pe care mizeaza bugetul de stat in acest an,spune Vladescu.
Cat priveste veniturile din impozite si taxe, seful finantelorafirma ca singura schimbare care va intra in vigoare in acest aneste inlocuirea impozitului minim cu impozitul forfetar pe domeniide activitate, acesta urmand sa fie aplicat de la 1 iulie.
"In afara de impozitul forfetar care sper sa fie functional la 1iulie, in 2010 nu schimbam nicio bucatica din sistemul deimpozitare, mergem mai departe pe structura actuala, cu venituri de30% din PIB."
Vladescu are insa ganduri mari de reformare a sistemului de taxe siimpozite, pe care il considera retrograd in forma actuala.
"Cred ca structura lui, de la taxele locale pana la contributiilesociale, impiedica modernizarea Romaniei. Intentia mea este saregandim acest sistem, desigur cu conditia ca si clasa politica sase deconecteze de la abordarile de campanie electorala si saaccepte solutii adecvate in actualele conditii economice foartefragile."

Cititi interviul cu Sebastian Vladescu:

  • Eurobondurile ar putea fi lansate inainte sa vina banii de laFMI
  • Locuintele ANL vor fi incluse in programul "Prima casa"
  • Nu voi intarzia nici cu o secunda listarea FonduluiProprietatea
  • La majorarea capitalului Petrom ma intereseaza un potential deantrenare in economie

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO