• Leu / EUR4.7560
  • Leu / GBP5.4872
  • Leu / USD4.2421
Eveniment

Vladescu: Exista riscul ca statul sa redevina actionar la Rompetrol-Petromidia. Cum comentati?

Vladescu: Exista riscul ca statul sa redevina actionar la Rompetrol-Petromidia. Cum comentati?

Sebastian Vladescu, ministrul finantelor: Exista riscul sa ne trezim din nou actionari la Rompetrol pentru ca in contractul privind conversia datoriilor istorice ale companiei in obligatiuni preluate de stat este o potentiala slabiciune: kazahii pot face rascumpararea integral sau partial. Aceasta le-ar permite sa faca un anumit arbitraj prin care sa mentina o anumita cota de participare, iar restul sa-l cedeze statului

Ministrul finantelor Sebastian Vladescu ia in calcul riscul ca Rompetrol, controlat de grupul kazah KazMunaiGaz, sa nu plateasca integral suma de 600 milioane de euro reprezentand rascumpararea obligatiunilor aflate in proprietatea statului roman si care ajung la scadenta in septembrie, acesta putand deveni subiectul financiar al anului.
"Exista riscul sa ne trezim din nou actionari la Rompetrol pentru ca in contractul privind conversia datoriilor istorice ale companiei in obligatiuni preluate de stat este o potentiala slabiciune: kazahii pot face rascumpararea integral sau partial. Aceasta le-ar permite sa faca un anumit arbitraj prin care sa mentina o anumita cota de participare, iar restul sa-l cedeze statului", a declarat Vladescu intr-un interviu acordat ZF.
Totusi, el nu vede un motiv anume pentru care nu ar avea loc rascumpararea integrala a obligatiunilor. La sfarsitul anului trecut, intr-o emisiune televizata, presedintele Traian Basescu se declara convins ca grupul kazah care a preluat Rompetrol in 2007 va plati integral datoria catre statul roman. Dinu Patriciu, omul de afaceri care l-a convins in 2003 pe premierul Adrian Nastase sa accepte transformarea datoriilor Rompetrol in obligatiuni, si-a vandut toate actiunile in 2007 si apoi in 2009 pentru mai mult de 1 mld. euro.
Cele 600 mil. euro datorate de Rompetrol reprezinta principalele venituri nefiscale pe care mizeaza bugetul de stat in acest an, spune Vladescu.
Cat priveste veniturile din impozite si taxe, seful finantelor afirma ca singura schimbare care va intra in vigoare in acest an este inlocuirea impozitului minim cu impozitul forfetar pe domenii de activitate, acesta urmand sa fie aplicat de la 1 iulie.
"In afara de impozitul forfetar care sper sa fie functional la 1 iulie, in 2010 nu schimbam nicio bucatica din sistemul de impozitare, mergem mai departe pe structura actuala, cu venituri de 30% din PIB."
Vladescu are insa ganduri mari de reformare a sistemului de taxe si impozite, pe care il considera retrograd in forma actuala.
"Cred ca structura lui, de la taxele locale pana la contributiile sociale, impiedica modernizarea Romaniei. Intentia mea este sa regandim acest sistem, desigur cu conditia ca si clasa politica sa se deconecteze de la abordarile de campanie electorala si sa accepte solutii adecvate in actualele conditii economice foarte fragile."

Cititi interviul cu Sebastian Vladescu:

  • Eurobondurile ar putea fi lansate inainte sa vina banii de la FMI
  • Locuintele ANL vor fi incluse in programul "Prima casa"
  • Nu voi intarzia nici cu o secunda listarea Fondului Proprietatea
  • La majorarea capitalului Petrom ma intereseaza un potential de antrenare in economie
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7560
Diferență: -0,0441
Ieri: 4.7581
Azi: 4.2421
Diferență: 0,362
Ieri: 4.2268
Azi: 5.4872
Diferență: -0,1528
Ieri: 5.4956
Azi: 4.1644
Diferență: 0,376
Ieri: 4.1488