Eveniment

Vladescu: Investitiile in infrastructura ca solutie anticriza sunt o iluzie

Vladescu: Investitiile in infrastructura ca solutie anticriza sunt o iluzie

Sebastian Vladescu, fost ministru al finantelor: Guvernul porneste de la premise false in abordarea crizei (...) Este o iluzie ca bancile vor relua creditarea doar pentru ca vor avea mai multe lichiditati, avand in vedere cresterea riscului.

08.04.2009, 19:49 62
 
Vladescu sustine ca intr-o economie care se restrange statul trebuie sa vina cu stimuli pentru mentinerea unui nivel de consum care sa sustina productia si locurile de munca, asa cum fac tarile dezvoltate, insa acordul discutat cu FMI nu include astfel de masuri, accentul fiind pus pe ajustari de cheltuieli.
„Guvernul porneste de la premise false in abordarea crizei, iar acestea il impiedica sa caute masurile adecvate. In primul rand, este o iluzie ca bancile vor relua creditarea doar pentru ca vor avea mai multe lichiditati, avand in vedere cresterea riscului. In al doilea rand, marile investitii in infrastructura nu ar putea incepe sa antreneze efecte pozitive in economie decat de la mijlocul anului viitor, in cel mai «eroic» scenariu posibil, iar economia are nevoie de solutii azi pentru deblocarea circuitelor din economie, chiar cu riscul unui deficit bugetar si mai mare."
 
Bancile au destui bani
Vladescu afirma ca majoritatea bancilor au destui bani, insa nu mai au clienti finantabili, marea problema fiind lipsa de incredere.
„In analiza de risc la persoanele fizice a intrat un parametru nou: somajul. Din aceasta cauza, bancile ezita sa mai dea credite, pentru casa sau masina, pietele resimt acest impact la nivelul cererii si astfel ajung si companiile sa nu mai poata fi creditate pentru ca nu mai au piata. Eliminarea deductibilitatii TVA la contractele de leasing auto ar insemna scaderea si mai mare a vanzarilor de masini si practic Guvernul «ar da in cap» pietei auto care deja este in declin." In acest context, el crede ca se va ajunge ca bancile sa „stea pe lichiditati", pentru ca managementul riscului nu va mai permite acordarea de credite in noile conditii de piata.
O posibila solutie ar fi infiintarea unei scheme de garantare a creditelor ipotecare, estimata la circa un miliard de euro.
„Daca banca nu-si mai poate lua riscul din cauza normelor de prudentialitate, ar trebui sa si-l ia statul si sa acorde, de exemplu, garantii in limita unui plafon de 50.000 de euro, respectiv in limita a 80% din valoarea unei locuinte construite dupa anumite standarde, desigur nu pentru vile. Garantia de stat ar incuraja bancile sa dea credite, iar cat priveste riscul statului, nu cred ca ar fi atat de rau daca ar ajunge la o adica sa aiba in proprietate 50.000 de apartamente, avand in vedere cat de mare este nevoia de locuinte sociale."

Cum pot fi ajutate IMM
Pentru sustinerea sectorului IMM-urilor si al companiilor mari in general, el considera ca guvernul ar trebui sa intareasca si mai mult si sa faca publicitate intensa schemelor de garantare a creditelor existente, inclusiv a garantiilor care pot fi oferite de Eximbank sau a celor dedicate agriculturii.
In acelasi timp, Vladescu sustine ca nu poate fi compensata scaderea pietei constructiilor prin investitii in autostrazi care pe langa ca se misca foarte lent, nici nu au efectul de antrenare al diferitelor industrii ca in cazul investitiilor in locuinte.
„Cel mai mare efect de antrenare a consumului apare la locuinte, complexuri comerciale sau spitale, pentru ca autostrada nu are nevoie de mobila." El spune ca pot fi gasite solutii pentru a evita si „spaima de coruptie" in astfel de proiecte, cum ar fi licitatiile de apartamente pe bursa.
Fostul ministru recunoaste ca nu a reusit sa impinga investitiile publice in infrastructura in timpul mandatului, insa considera ca este importanta lectia invatata: „Am vazut ca era falsa ideea ca nu construim pentru ca nu avem bani, adevarul fiind ca nu avem capacitate de decizie si de management si din pacate nici nu se intampla nimic pentru corectarea acestor defecte".
Din cauza acestei incapacitati manageriale, banii de la FMI si Uniunea Europeana ar putea ramane doar un suport pentru cursul de schimb si pentru diminuarea costurilor de finantare a datoriei publice.
Fostul ministru de finante a anticipat din decembrie ca Romania va avea nevoie de un imprumut extern de 20 de miliarde de euro.
Cat priveste intentiile Finantelor de modificare a Codului fiscal - impozit forfetar, nedeductibilitate a TVA la contractele de leasing auto, amanarea restituirilor de TVA - Vladescu afirma ca Guvernul nu ar face decat sa accelereze efectele crizei in loc sa le limiteze, impingand companiile la concedieri pentru a putea plati impozit.
De asemenea, el se intreaba de ce Guvernul nu vrea sa faca publica scrisoarea de intentie cu Fondul Monetar International, avand in vedere ca astfel ar putea fi vazute reactiile mediilor de afaceri si eventualele piedici in viitoarea implementare a acordului, putand fi negociate unele ajustari.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO