Eveniment

Vladescu: Modernizarea Romaniei inseamna si un nou sistem de taxe si impozite

Vladescu: Modernizarea Romaniei inseamna si un nou sistem de taxe si impozite

Dupa ce s-a vazut cu bugetul pe 2010 aprobat de Parlament pe tintele stabilite in Guvern, ministrul finantelor intra in discutiile cu FMI si UE pentru eliberarea urmatoarelor transe de imprumut si se pregateste sa lanseze eurobonduri de un miliard de euro

17.01.2010, 23:40 107

Ministrul finantelor admite ca decizia politica este foarteimportanta pentru un proiect de reforma a sistemului de impozitare.Desi a fost cooptat in noul guvern Boc drept un tehnocrat, Vladescusustine ca nu sesizeaza constrangeri de natura politica in privintadeciziilor sale.
"Colaborarea mea cu partidele a fost mereu si foarte buna, sifoarte rea. Cu liderii politici am avut o relatie pozitiva, pentruca am venit cu propuneri concrete pe care le-am explicat si au fostintelese. Partea rea a fost din cauza ca am spus si spun ca Romaniaeste o singura tara, iar distribuirea resurselor dupa principii departid este si imorala, si ineficienta."
Pentru anul acesta, Vladescu afirma ca singura schimbaresemnificativa in structura impozitelor va fi inlocuirea impozituluiminim cu un impozit forfetar pe domenii de activitate, care saintre in vigoare de la 1 iulie. El isi propune ca pana la sfarsitullui februarie - inceputul lui martie sa fie definitivat proiectulnoului impozit cu lista de domenii vizate, asteptandu-se ladezbateri aprinse.
"La impozitul forfetar nu lista domeniilor este problemaprincipala, ci parametrul de care legam impozitul - numar deangajati, scaune, camere, metri patrati. Apoi, valoarea deimpozitare difera de la o regiune la alta, de la o zona a orasuluila alta, iar pentru a tine cont de aceste diferente va trebui sadefinim notiunea de vad comercial cu sprijinul autoritatilorlocale."
Cat priveste disparitia taxarii preferentiale amicrointreprinderilor, Vladescu o considera normala atat timp cataceasta era o exceptie de la cota unica de 16%, iar calendarul deatingere a impozitului standard era cunoscut. O alta intentie a luiVladescu este taxarea proprietatilor imobiliare la valoarea reala,pe baza unor reevaluari, ceea ce ar duce la cresterea impozitelor"in zona miilor de euro", dar nu si pentru cetatenii cu veniturireduse.

Turneu in Europa pentru vanzareaeurobondurilor
Vladescu nu se asteapta sa apara vreo chestiune "delicata" indiscutiile cu FMI, UE si Banca Mondiala care incep in aceastasaptamana pentru eliberarea urmatoarelor transe din imprumutulextern. Miercuri, el va participa la Viena alaturi de JeffreyFranks, seful misiunii Fondului pentru Ro-mania, la o conferinta incare va raspunde intrebarilor investitorilor si analistilor, dupacare la Bucuresti vor continua discutiile de evaluare.
Pentru a profita de conditiile favorabile de pe piata, Vladescu segandeste sa lanseze emisiunea de euroobligatiuni de circa 1 mld.euro chiar inainte sa vina banii de la FMI si UE. Astfel, el vaface in perioada urmatoare un turneu de prezentare in 7 centrefinanciare europene intre care Londra, Frankfurt, Atena si Roma,considerand ca Romania a neglijat prea mult contactul cuinvestitorii si analistii.

Locuintele ANL, incluse in programul "Primacasa"
"Locuintele construite de ANL ar putea fi incluse in programulPrima casa pentru a fi asigurata o sursa de finantare pentru casenoi si a da un imbold pietei constructiilor. Nu cred ca aceastaformula ar fi susceptibila a fi considerata ajutor de stat", spuneVladescu.
Autoritatile cauta o solutie pentru a incuraja achizitiile delocuinte noi prin acest program fara a intra in disputa cu ComisiaEuropeana pe tema ajutorului de stat.
"Trebuie sa gasim un parametru in functie de care sa includemlocuintele noi in program. Certificatul energetic, de exemplu, insaanaliza este destul de complicata." Ministrul afirma ca Prima casava avea o componenta care va continua in formula actuala.

La majorarea capitalului Petrom ma intereseaza unpotential de antrenare in economie
Petrom nu a trimis pana acum o cerere oficiala privind participareastatului la majorarea capitalului social al companiei, insaministrul finantelor considera ca "pozitia corecta" ar fi ca atatMinisterul Economiei, cat si Fondul Proprietatea sa se implice "inlimite rezonabile". "La aceasta majorare de capital ma intereseazaefectul potential de antrenare in economie atat timp cat Petromspune ca are nevoie de bani pentru investitii. Daca macar 50% dinachizitiile necesare proiectelor ar fi facute din Romania, numaidin TVA am avea un castig semnificativ. Petrom va investi incontinuare in productia de petrol pentru a-si indepliniangajamentele de a-si mentine capacitatile la un anumit nivel."Vladescu spune ca majorarea capitalului ar putea fi realizata siprin includerea valorii terenurilor.

Negocieri cu Bruxellesul pentru scheme de ajutor destat
Pana la sfarsitul trimestrului I, Ministerul Finantelor va pregatidocumentatia pentru noi scheme de ajutor de stat care sa fietrimise Consiliului Concurentei si Comisiei Europene astfel incatsa poata fi aprobate pana la sfarsitul anului sau la inceputul lui2011.
"Pentru Ministerul Agriculturii vom folosi toate schemele de ajutorde stat posibile. Apoi vreau sa venim cu o schema pentru Primacasa, pentru a putea incuraja constructia de locuinte si cu o altaprin care sa sustinem raporturile dintre sectorul bancar sidezvoltatorii imobiliari. Nu in ultimul rand, vreau sa avem laMinisterul Finantelor o noua schema unitara cu trepte de ajutor destat in functie de valoarea proiectelor", spune Vladescu.
Ministrul considera ca mai intai trebuie creat si aprobat cadrul dereglementare al ajutoarelor, iar apoi se poate discuta pe baza deargumente concrete si cu FMI, si cu Comisia Europeana cum se poatecrea spatiul bugetar necesar finantarii schemelor respective.
"Nu pot sa cer bani inainte de a stabili foarte clar ce vrem safacem cu ei. Este normal ca noi sa fim cat putem de creativi, iarConsiliul Concurentei sa fie mai prudent", spune Vladescu,comentand asupra rezervelor exprimate de Consiliu in privintastimularii achizitiei de locuinte noi prin programul Primacasa.
In acelasi timp, ministrul finantelor a inceput discutiile cu BancaNationala si Asociatia Romana a Bancilor pentru gasirea unorformule de sustinere a cofinantarilor si prefinantarilor de fondurieuropene.
"Vom veni in cateva saptamani cu niste solutii functionale astfelincat sa nu intram in zona ajutorului de stat. Ne concentram peasigurarea finantarilor de care au nevoie autoritatile locale sicompaniile pentru proiecte cu fonduri europene, dar discutam sisolutii de garantare pentru IMM-urile care au probleme cucolateralul cerut de banci pentru prelungirea liniilor decredit."

Nu voi intarzia nici cu o secunda listarea FonduluiProprietatea
"Vreau sa se stie ca Vladescu nu va pune nicio piedica listariiFondului Proprietatea si odata ce documentele vor ajunge la Finantenu vor sta mai mult de o saptamana pentru analizele necesare",spune ministrul.
In primul sau mandat de sef al finantelor, Vladescu a fost perceputpe piata drept un oponent al proiectului FonduluiProprietatea.
Acum el afirma ca este important sa fie semnat cat mai repedecontractul de administrare cu Franklin Templeton. "Semnarea estefoarte importanta pentru imaginea Romaniei, mai ales ca ne pregatimsa revenim pe piata cu eurobonduri. Sa dam un mesaj ca suntemseriosi si ducem la capat ceea ce ne-am angajat. Sa angajamTempleton si apoi sa se faca listarea. Eu n-o sa o intarzii nici cuo secunda."

CEC are nevoie de capital suplimentar
Ministerul Finantelor va relua demersurile pentru majorareacapitalului social al CEC, unde este actionar unic, pentru a seevita blocarea activitatii de creditare a bancii.
"Este cert ca banca are nevoie de o majorare a capitalului, fara decare nu-si va putea mari nivelul activitatii. Am mai majorat o datacapitalul CEC cand am fost ministru de finante si o voi face dinnou, pentru ca altfel banca se blocheaza. Vom face testulinvestitorului privat prudent pentru a arata Comisiei Europene siConsiliului Concurentei ca majorarea de capital este intemeiata",afirma Sebastian Vladescu.
In 2009, autoritatile nu au reusit sa convinga Bruxellesul camajorarea capitalului CEC sa nu fie incadrata drept ajutor de stat,cu toate ca inca de la inceputul anului banca de stat a fostinvocata ca principal instrument de sustinere a creditarii ineconomie.


CV de ministru:"Boemul" de laFinante

Daca privesti la ministrii de finante din ultimii cinci ani, lajurnalistul Ionut Popescu, caruia i se mai spune in cercuri intimesi "hedonistul", sau la Varujan Vosganian, care ghiceste in palmasi scrie poezii, un spirit boem ca al lui Sebastian Vladescu eraoptiunea optima pentru a completa galeria.
Vladescu, 52 de ani, are reputatia de cuceritor si multi prietenicelebri, pe unii dintre ei aducandu-i sa lucreze la Finante. Iesedes in oras, la Caru' cu bere, la Marriott sau la cafenelele dinDorobanti si Herastrau. Cu Dan Bittman, noul sau consilier peprobleme de feed-back cu populatia, cu care este prieten de patruani, se vede des in Jack's unde solistul canta live.
In urma cu 10 ani, cand era secretar de stat la minister, colindalocalurile de noapte cu cel mai bun prieten al sau CalinPopescu-Tariceanu. Acum fac impreuna "curse" cu motorul, ministrulfiind proprietarul unui Harley-Davidson, marca pe care o importafostul premier.
Vladescu a fost secretar de stat la Ministerul Industriilor, undeministru a fost
Calin Popescu-Tariceanu intre 1996 si 1998, si a demisionat primuldupa scandalul marilor disponibilizari anuntate de premierul VictorCiorbea. S-a intors un an mai tarziu ca secretar de stat laFinante, in mandatul lui Decebal Traian Remes. Si in timpulguvernarii CDR si in cea liberala, cand a fost pentru prima dataministru la Finante, a mentinut o buna relatie cu guvernatorul BNRMugur Isarescu.
Vladescu a semnat in timpul mandatului sau de ministru douacontracte de privatizare extrem de importante: BCR, pentru careErste a platit in 2006 3,75 de miliarde de euro, o suma care pareacum utopica, si Automobile Craiova care a fost cumparata de Fordcu 57,2 milioane de euro.
In cercurile inalte, se vorbeste ca numirea sa surprinzatoare deacum se datoreaza mai degraba unei intelegeri dintre Tariceanu sipresedintele Traian Basescu decat votului pe care l-a dat in 2006in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii impotriva propuneriiliberalilor de a retrage trupele romanesti din Irak. Cert este caBasescu l-a impus pe Vladescu in guvernul Boc III, el fiiind unadintre cele doua solicitari exprese ale sefului statului: fostulministru liberal la Finante si Teodor Baconschi la externe.
Apartenenta lui Vladescu la formatiunea liberala a fost lungdiscutata nu numai acum, dar si in 2005, cand a ajuns pentru primadata in fotoliul de ministru. Atunci liberalii se intreceau sa-lrevendice, acum spun ca nu mai este membru din 2001.
In politica este insa la fel de prieten si cu ei, si cusocial-democratii si cu democrat-liberalii. Are un stil care-lavantajeaza de a nu spune niciodata un "nu" prea radical,indiferent de ce propunere este vorba, in principal oameniicerandu-i bani pentru diverse proiecte, pentru salarii mari, pentruajutoare de stat. "Mai vedem, cand avem bani." "Acum nu se poate,dar vom lua in considerare." "Nu mai dam ajutoare, dar ne gandim lao schema de sprijin."
Nici amenintarea sa cu demisia din debutul discutiilor despre bugetnu a fost luata prea in serios, pentru ca era limpede pentru toatalumea ca majoritatea pe care se sprijina guvernul sau nu va permitemajorarea deficitului bugetar.
Pe de alta parte, discutiile despre bani il plictisesc. Asta s-avazut limpede la dezbaterile pe buget de saptamana trecuta, cand astat in sala de plen cam o zecime din timp, restul discutiilorpetrecandu-le pe hol, in plimbari cu telefonul la ureche saudiscutii interminabile cu jurnalistii despre Andrei Gheorghe, DanBittman, consilierii sai pe comunicare, despre muzica, mancare sisocietate, fiscalitate, FMI, sau in dialoguri discrete siprietenoase cu politicienii din toate ramurile politicii.
Are un aer mult mai relaxat decat majoritatea politicienilor, darasta pentru ca si are mult mai multi bani decat ei. Detine cincilocuinte in capitala si una in Sinaia. Are doua autoturisme, douamotociclete si o remorca. Are ceasuri, tablouri si obiecte de artade peste 60.000 de euro, in conturi mai are peste 100.000 de euro.Are un credit de peste 310.000 de euro si ipoteci in valoare de493.000 de euro. El a incasat de la CEC, unde a fost membru in CAaproximativ 50.000 de euro, de la Fondul Proprietatea peste 30.000de euro, iar de la Romavia aproape 8.000 de euro. Este actionar lamai multe companii din domeniul consultantei financiare. A absolvitFacultatea de Comert de la ASE Bucuresti. Vorbeste engleza,franceza si italiana. (Doina Anghel)

Ne putem trezi din nou actionari laRompetrol

Existariscul ca statul roman sa redevina actionar al Rompetrol dacakazahii de la KazMunaiGaz nu vor rascumpara integral obligatiunilede aproape 600 mil. euro scadente in septembrie, pe seama uneislabiciuni a contractului de conversie a datoriilor semnat in 2003,afirma Sebastian Vladescu, ministrul finantelor.
"Este o potentiala slabiciune in contract: pot rascumparaobligatiunile integral sau partial."
Dupa preluarea pachetului majoritar al grupului Rompetrol, inaugust 2007, kazahii de la KazMunaiGaz au declarat in mai multeranduri ca vor rascumpara de la statul roman obligatiunile de 571de milioane de euro ale Rompetrol Rafinare.
Cu toate acestea, ei nu au venit pana acum cu un plan concretprivind rascumpararea obligatiunilor, mentinand astfelincertitudinea in piata, in conditiile in care Petromidia nu are deunde sa plateasca singura aproape 600 mil. euro. Kazahii pot fie saimprumute Rompetrol Rafinare cu 571 mil. euro, fie sa deruleze omajorare de capital cu aceeasi suma, operatiune care nu esteposibila insa din cauza ca grupul nu a derulat inca o ofertapublica de preluare pentru participatiile minoritare ale RRC.
Pe de alta parte, kazahii au imprumutat pana acum RompetrolRafinare cu peste 400 mil. euro, prin intermediul grupuluiRompetrol, dupa cum o arata rapoartele transmise Bursei, si arputea recurge la aceeasi solutie. Pana acum, Rompetrol Rafinare aplatit statului la timp dobanzile aferente imprumutului obligatar,in valoare de circa 30 mil. euro pe an.
Subiectul obligatiunilor Petromidia a fost o tema permanenta despeculatii pentru investitorii la Bursa, inca de la listareacompaniei in aprilie 2004, facand destul de dificila evaluareaactiunilor RRC. Obligatiunile au fost un "cadou" primit de DinuPatriciu de la guvernul condus de Adrian Nastase, care a decis inseptembrie 2003 sa transforme datoriile istorice ale Petromidia inobligatiuni pe sapte ani, pentru a curata bilantul companiei si a-ipermite sa ia credite si sa faca investitii. Patriciu cumparasePetromidia in 2001.
In 2007, el le-a vandut kazahilor pachetul majoritar al grupuluiRompetrol si a pierdut astfel si controlul rafinariei, iar in iunie2009 a iesit de tot din actionariat, incasand in total peste 1 mld.euro, iar acum statul spera sa-si recupereze banii de laKazMunaiKaz, companie de stat din Kazahstan. In caz contrar, statular redeveni actionar majoritar al Petromidia si ar diluaparticipatiile celorlalti actionari. (AndreiChirileasa)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO