Eveniment

Vosganian: Am putea pierde 300.000 de locuri de munca

07.10.2008, 19:19 19

Majorarea salariilor bugetare cu 50% ar creste cu 40% costul cu forta de munca din Romania, intrucat orice crestere din sectorul public se transforma in presiuni pentru castiguri mai mari din partea angajatilor din mediul privat, considera ministrul finantelor Varujan Vosganian.

"Orice majorare de salarii in sectorul bugetar se resimte in solicitarile de cresteri ale castigului si din partea angajatilor de la firmele private, ceea ce va avea ca efect reducerea competitivitatii economiei romanesti. Firmele vor avea de ales intre a-si diminua investitiile si a disponibiliza personal", a spus Vosganian. In opinia sa, incetinirea economica previzionata pentru anul viitor va forta firmele sa aleaga reducerea personalului, fiind estimat un posibil impact negativ de cel mult 300.000 de locuri de munca.
"Daca va fi afectata rata de investire, atunci chiar vom vedea o recesiune a economiei romanesti, cu o crestere de sub 3%, fata de un nivel prognozat pentru anul viitor de peste 6%", a adaugat Vosganian. El a mai aratat ca o masura generalizata de majorare a salariilor bugetarilor ar avea un impact semnificativ in inflatie, rata de transmitere in acest caz fiind de 1 la 10. Analiza MEF indica o crestere suplimentara a preturilor de cel putin 4 puncte procentuale, fata de rata prognozata in prezent de 4-5% in 2009.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO