Eveniment

Vosganian şi Videanu, acuzaţi de subminarea economiei naţionale. Vosganian: Procurorii nu trebuie să se pronunţe pe „decizii economice“

Vosganian şi Videanu, acuzaţi de subminarea economiei...

Autor: Iulian Anghel, Andi Manciu

02.09.2013, 20:39 557

Adriean Videanu, fost mi­nistru al economiei, şi Varujan Vosganian, fost şi actual ministru al economiei, sunt acuzaţi de pro­curori de subminarea economiei naţionale în cazul vânzării de gaz ieftin de către Romgaz către Interagro - o faptă extrem de gravă care, potrivit articolului 165 din Codul penal, atrage, în funcţie de încadrare, o pedeapsă de la 5 ani de închisoare până la închisoare pe viaţă.

Procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Cri­minalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a cerut ieri procu-rorului general să sesizeze Sena­tul, respectiv pe preşedintele Tra­ian Băsescu cu cereri de începere a urmăririi împotriva lui Varujan Vosganian şi a lui Adriean Vi­deanu. Procurorii îi acuză pe cei doi că l-au ajutat pe omul de afa­ceri Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro, să cumpere gaz sub preţul de piaţă de la Romgaz, creând astfel companiei deţinute de stat un prejudiciu de 130 mil. dolari. Faptele de care este acuzat Vosganian s-ar fi petrecut între 2006 şi 2008, iar cele de care este în­vinuit Videanu între 2008 şi 2010. Vosganian s-a apărat ieri, în vreme ce Videanu nu a comentat până la închiderea ediţiei. El a spus că în cazul său nu este vorba despre un caz de corupţie şi că procurorii nu ar trebui să se pronunţe asupra oportunităţii unor decizii econo­mice. Potrivit ministrului, procu­ro­rii s-au pro­nunţat legat de opor­tu­nitatea unor decizii economice, şi nu ar trebui să facă acest lucru.

Vosganian şi Videanu sunt acuzaţi de procurori că în calitate de miniştri, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern, în intervalul 2006-2010 un număr 6 ordine, respectiv trei memorandumuri, în scopul sprijinirii intereselor fi­nanciare ale „grupului infrac­ţional constituit de către învinuitul Ioan Niculae“ (care este cercetat în această cauză de mai multă vreme, dosarele lui Vosganian şi Videanu fiind disjunse din dosarul lui Nicolae) şi au utilizat Romgaz în interesul privat al SC Interagro SA. Acest lucru s-a petrecut, spun procurorii, prin acordarea de discount-uri comerciale substan­ţiale la livrarea de gaze naturale către Interagro, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum şi gaze naturale doar din producţia internă, cu nerespectarea dispo­ziţiilor legale şi în condiţiile în care Interagro înregistra debite mari la plata gazelor consumate. Pre­judiciul cauzat Romgaz anunţat de DIICOT ar fi de 130 mil. dolari.

Potrivit DIICOT, „activitatea grupului infracţional iniţiat, constituit şi coordonat de Ioan Niculae viza fapte de natură să submineze economia naţională prin folosirea Romgaz (unitate prevăzută de art. 145 Cod penal) în direcţia dorită de interesele grupului infracţional“.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO