Adriean Videanu, fost ministru al economiei, şi Varujan Vosganian, fost şi actual ministru al economiei, sunt acuzaţi de procurori de subminarea economiei naţionale în cazul vânzării de gaz ieftin de către Romgaz către Interagro - o faptă extrem de gravă care, potrivit articolului 165 din Codul penal, atrage, în funcţie de încadrare, o pedeapsă de la 5 ani de închisoare până la închisoare pe viaţă.
Procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a cerut ieri procu-rorului general să sesizeze Senatul, respectiv pe preşedintele Traian Băsescu cu cereri de începere a urmăririi împotriva lui Varujan Vosganian şi a lui Adriean Videanu. Procurorii îi acuză pe cei doi că l-au ajutat pe omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro, să cumpere gaz sub preţul de piaţă de la Romgaz, creând astfel companiei deţinute de stat un prejudiciu de 130 mil. dolari. Faptele de care este acuzat Vosganian s-ar fi petrecut între 2006 şi 2008, iar cele de care este învinuit Videanu între 2008 şi 2010. Vosganian s-a apărat ieri, în vreme ce Videanu nu a comentat până la închiderea ediţiei. El a spus că în cazul său nu este vorba despre un caz de corupţie şi că procurorii nu ar trebui să se pronunţe asupra oportunităţii unor decizii economice. Potrivit ministrului, procurorii s-au pronunţat legat de oportunitatea unor decizii economice, şi nu ar trebui să facă acest lucru.
Vosganian şi Videanu sunt acuzaţi de procurori că în calitate de miniştri, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern, în intervalul 2006-2010 un număr 6 ordine, respectiv trei memorandumuri, în scopul sprijinirii intereselor financiare ale „grupului infracţional constituit de către învinuitul Ioan Niculae“ (care este cercetat în această cauză de mai multă vreme, dosarele lui Vosganian şi Videanu fiind disjunse din dosarul lui Nicolae) şi au utilizat Romgaz în interesul privat al SC Interagro SA. Acest lucru s-a petrecut, spun procurorii, prin acordarea de discount-uri comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către Interagro, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum şi gaze naturale doar din producţia internă, cu nerespectarea dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care Interagro înregistra debite mari la plata gazelor consumate. Prejudiciul cauzat Romgaz anunţat de DIICOT ar fi de 130 mil. dolari.
Potrivit DIICOT, „activitatea grupului infracţional iniţiat, constituit şi coordonat de Ioan Niculae viza fapte de natură să submineze economia naţională prin folosirea Romgaz (unitate prevăzută de art. 145 Cod penal) în direcţia dorită de interesele grupului infracţional“.
Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.09.2013