Eveniment

Vot decisiv la Bruxelles pentru aderarea României la spaţiul Schengen

Vot decisiv la Bruxelles pentru aderarea României la...

Autor: Iulian Anghel

08.12.2022, 00:08 2438

România va forţa astăzi un vot în JAI (miniştrii de interne şi de justiţie din statele UE) reunit la Bruxelles în privinţa aderării la Schengen România îndeplineşte de zece ani criteriile tehnice de aderare şi acest vot european de azi este cel mai important pentru ţară, după aderarea la UE în 2007.

Premierul Nicolae Ciucă a spus că România va cere imperativ un vot pentru aderarea la spaţiul Schengen (spaţiul euro­pean fără frontiere) în Consiliul JAI de astăzi. Pentru că, spune el, nesiguranţa nu mai poate continua.

Cu alte cuvinte, grâul trebuie separat de neghină. Şi România vrea să ştie cine îi este alături şi cine nu.

„Suntem hotărâţi să mergem pânână la capăt în aceste demersuri, inclusiv prin a cere un vot pentru România în consiliul JAI de mâine (astăzi – n. red.), 8 decembrie. Starea actuală de incertitudine nu mai poate continua. Avem toate argumentele, foarte solide, care ne susţin solicitările. Vom cere să se formuleze prin vot, fără nicio întârziere sau tergiversare, o decizie pentru România“, a spus Nicolae Ciucă.

Ieri, în vama Nădlac, la frontiera cu Ungaria (frontieră Schengen) coada pe banda autovehiculelor grele era de cinci kilometri, potrivit televiziunilor care au reporteri în vamă, iar aşteptarea minimă de două ore şi jumătate. Dacă ieri, şapte de­cem­brie, România ar fi fost în spaţiul Schengen, această coadă nu ar fi existat pentru că vama nu ar fi existat. Acesta este beneficiul aderării pentru industria de profil – aşteptarea costă timp mult, deci bani mulţi. Şi pentru călători, turişti sau lucrători, aderarea ar fi bună. Pentru că nici ei nu ar mai fi opriţi în vămi, dacă merg pe şosele.

Europarlamentarul Siegfried Mureşan a anunţat aseară că subiectul aderării României, Bulgariei şi a Croaţiei la spaţiul Schengen va fi totuşi pe ordinea de zi a JAI.

Austria este ţara – singura din UE – care se opune aderării României. În cazul Bulgariei, se opun Austria şi Olanda, în vreme ce Croaţia pare că are undă verde pentru aderare.

Pentru Austria este jenantă această opoziţie pentru că o izolează în cadrul UE şi, a doua oară, pentru că firmele austriece au în România un business de 20 de miliarde de euro şi au avut în 2021 un profit curat de 1,4 miliarde de euro. În plus, 400.000 de români merg în vacanţe în Austria (deci nu în căutare de joburi), unde lasă 250 de milioane de euro anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO