Ziarul Financiar va fi timp de o săptămâna în lobby-ul clădirii Bastilia a Academiei de Studii Economice (ASE) cu un proiect editorial special, suplimentul ZF Gen Z, dedicat în totalitate studenţilor. Vă invităm la interacţiuni directe care pot genera un schimb de informaţii util pentru toţi.
Deschiderea anului universitar este unul dintre cele mai emoţionante momente, iar ieri Ziarul Financiar a participat la acest eveniment în cadrul Academiei de Studii Economice, cea mai bună instituţie de învăţământ economic din România. Cu această ocazie, ZF a lansat suplimentul ZF Gen Z, cu un conţinut special pentru tinerii studenţi, susţinut de BT şi ASE.
„Trebuie să fiţi receptivi şi deschişi. profesioniştii de mâine sunt oamenii care dincolo de pregătire rămân verticali“, a spus Nicolae Istodor, rectorul ASE, în discursul pentru deschiderea anului universitar 2024-2025.
Aşteptările sunt enorme de la Gen Z, dar pe de altă parte tinerii cer la rândul lor condiţii.
„Sunteţi generaţia care va schimba viitorul. Exploraţi mai multe domenii, fiţi curioşi, profitaţi de toate oportunităţile, urmaţi-vă pasiunile. Educaţia este cheia succesului, iar voi suneţi viitorul acestei ţări“, a spus Gheorghe Hurduzeu, preşedinte al senatului universitar, care la rândul său a avut un discurs de întâmpinare pentru studenţi.
Un îndemn foarte important a venit însă de la profesorul Pavel Năstase, care a lansat o invitaţie de prezenţă fizică la cursuri viitorilor studenţi.
„Depinde de voi să vă faceţi din aceşti ani cea mai frumoasă perioadă a vieţii, dar măsuraţi-vă timpul cu rigla. Vă invit să aveţi în vedere activităţile de voluntariat, nu ezitaţi să mergeţi în asociaţii. Veniţi la cursuri chiar dacă online-ul vă vrăjeşte. Cunoştinţele se acumulează aici, în universitate“, a spus Pavel Năstase.
ASE a început anul universitar 2024-2025 cu peste 10.500 de boboci la programele universitare de licenţă, masterat şi doctorat.
De cealaltă parte, tinerii care acum încep facultatea cer, dincolo de studii conectate la realitatea din piaţă, condiţii de muncă bune, salarii pe măsura muncii livrate, vor mai multe oportunităţi de internship-uri, dar şi multă transparenţă în ceea ce priveşte oportunităţile de dezvoltare.
„Cer condiţii la locul de muncă, salariile să fie pe măsură. Mă gândesc la a-mi deschide ceva pe cont propriu“, spune Irina, 19 ani, studentă la Facultatea de business şi turism.
Andrei din Constanţa, student în anul 1 la Finanţe-Bănci, ştie clar că vrea să devină antreprenor. Idei de afaceri are deja, dar nu le-a pus în practică, şi deşi are doar 19 ani filosofia lui de business e clară: „Trebuie să strâng bani ca să pot porni o afacere, nu vreau să am de-a face cu băncile pentru credite. Îmi doresc mai multe oportunităţi pentru tineri şi tinerii antreprenori“, a mai spus Andrei.
Andreea de 18 ani, care începe cursurile de la Cibernetică, spune că ce îşi doreşte este ca informaţiile legate de intershipuri sau de workshopuri să fie mai bine organizate şi disponibile pe platforme online. Alţi studenţi cer infrastructură mai bună şi o Românie uniform dezvoltată, nu care pulsează doar în câteva oraşe mari.
„Aş vrea infrastructură mai bună“, spune Radu, care acum începe cursurile Ciberneticii.
Ca surse de informaţii, tinerii spun că dincolo de online, familia joacă un rol foarte important.
„Mama mea este responsabilă să mă ţină informată, de la ea îmi iau toate informaţiile de care am nevoie şi din zona de online. Nu citesc ziare“, spune o tânără studentă în anul 2 la Facultatea de contabilitate, care adaugă că ideea de ziar o duce cu gândul la un produs pe care îl poate găsi la bibliotecă. „Îmi place cum se simte hârtia, cum miroase“, spune la rândul ei o absolventă de master de contabilitate familiarizată cu Ziarul Financiar, dar doar în zona de online. „Nici nu ştiam că mai există ziarul tipărit pe hârtie“.
În acest context, prin proiectul editorial ZF Gen Z, dublat acum de suplimentul Gen Z dedicat studenţilor, Ziarul Financiar încearcă să vină cu informaţiile relevante, în format print, online şi social media, astfel încât interacţiunea să fie mai uşoară.
Cum câştig 1.000 de euro de la primul job? Cum mă pregătesc de un interviu? Vreau să devin antreprenor, dar ce aleg, SRL sau PFA? Am o viaţă bună acum, dar ce mă fac la pensie? Depozit bancar, stau pe cash sau mă duc la Bursă chiar cu bursa pe care o am? Dar cum deschid un cont la Bursă? Care sunt comisioanele? Proprietar sau chiriaş? De ce sunt aşa de mulţi de vârsta mea cu probleme de sănătate destul de grave şi ce pot face? Vreau să investesc în studiile mele, dar cine îmi oferă un credit? Multe întrebări, dar şi mai multe oportunităţi. Am încercat să răspundem la toate într-un supliment pe care îl dedicăm Gen Z. În plus, am adunat sfaturi de la oameni care pot fi mentori pe drumul de aici către departe. Iar pe acest drum, suntem şi noi aici, Ziarul Financiar, alături de tine. Ne vedem în holul clădirii Bastilia toată această saptămână.