Eveniment

„Vrem un nou acord cu FMI ca să ne împrumutăm mai ieftin“

Eugen Teo­do­rovici

Eugen Teo­do­rovici

Autor: Iulian Anghel

27.04.2015, 00:03 304

Ministerul de Finanţe îşi doreşte un acord cu Fondul Monetar Inter­naţional (FMI) şi din­co­lo de luna septembrie. Un astfel de acord ajută România să se împrumute mai ieftin, este im­­portant pentru imaginea ţării şi pentru ra­tin­gul ei, susţine ministrul finanţelor Eugen Teo­do­rovici. „În mod normal, Ministerul de Fi­nanţe îşi doreşte un nou acord, pentru că este un motiv în plus ca România să se poată îm­pru­muta mai ieftin. Contează ca imagine, ca rating de ţară”, a declarat ieri Teodorovici la Pro TV.

România are acum în derulare un acord stand-by de 2 mld. euro cu FMI, care expiră în sep­tembrie. Nu a fost nevoie ca România să a­pe­leze la sumele puse la dispo­zi­ţie tocmai pen­tru că poziţia sa pe pieţe este una dintre cele mai bune din ultimii ani.

Cu o datorie externă sub 40% din PIB, cu un deficit care anul trecut s-a limitat la 1,5% din PIB, potrivit ultimelor da­­te ale Eurostat, şi cu o creştere economică pes­te media europeană (2,8% faţă de 1,3% me­­­dia UE 28), România este privită favorabil de pieţe.

CDS-urile (asigurările împotriva riscului de faliment al căror nivel poate influenţa sem­nificativ costul împrumuturilor) sunt la nivelul mi­nim al ultimilor şapte ani – puţin peste 100 de puncte de bază faţă de un nivel de 600 – 700 de puncte în anii de criză.

Agenţia americană de evaluare financiară S&P a reconfirmat ratingurile României pentru datoriile pe termen lung şi scurt, în valută şi în moneda locală, la BBB-/A-3, cu perspectivă stabilă, mizând pe anticipările pozitive de creştere a economiei.

Însă administraţia rămâne prudentă, o prudenţă justificată de faptul că Ministerul de Finanţe a programat să atragă în 2015 în până la 40 miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie şi obliga­ţiuni pe piaţa internă. În aceeaşi vreme, 3 mili­arde de euro ar urma să fie atrase de pe pieţele externe.

Faptul că este creditată cu un risc ceva mai redus faţă de anii trecuţi a ajutat România să se împrumute mai ieftin în 2014, când a luat din piaţa internă 40,5 miliarde de lei şi 928 de milioane euro (prin vânzare de titluri de stat), împrumuturi la care s-au adăugat sume atrase de pe pieţele internaţionale - 2 miliarde dolari şi 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Dobânda a fost de 5% pentru obligaţiunile cu maturitate de 10 ani şi de 6,2% pentru cele cu maturitate de 30 de ani – un cost scăzut faţă de trecut care începe să se facă văzut şi în chel­tu­ielile bugetului de stat.

De exemplu, în primele două luni ale anului, cheltuielile bugetului cu dobânzile au scăzut cu 16% faţă de primele două luni din 2014.

O delegaţie a FMI este aşteptată la Bucureşti în luna mai şi, printre subiectele de discuţie va fi şi decizia administraţiei de reducere a TVA la alimente, faţă de care Fondul are rezerve, după cum a anunţat deja. Însă nici anul trecut Guvernul şi Fondul nu au ajuns la un acord pentru reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, drept pentru care acordul cu FMI în vigoare este într-un fel suspendat.

Ministrul de finanţe a spus la ProTV: „De acum încolo, pâna la final de an trebuie să facem tot ce ne cer FMI şi Comisia Europeană pentru ca acest acord să se închida în bune condiţii şi să putem discuta despre un posibil nou acord.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO