Eveniment

Vremea caldă şi supraoferta de pe piaţă au dus preţul gazelor la minimul ultimelor 6 luni

Vremea caldă şi supraoferta de pe piaţă au dus preţul gazelor la minimul ultimelor 6 luni

Autor: Răzvan Botea

22.10.2019, 08:10 829

„Această scădere nu va produce niciun efect major la consumatorul final, din păcate nu se poate spune că este de bine, majoritatea contractelor sunt deja încheiate. O să vină perioada viitoare cu subofertă, când preţurile vor creşte masiv.“

Preţul gazelor pe piaţa intrazilnică a atins duminică minimul ultimelor şase luni, de 67 lei/MWh, sub preţul reglementat de 68 de lei/MWh. Dumitru Chisaliţă, analist din zona de energie, este de părere că nu e o bucurie această scădere a preţului, ci mai degraba arată semnele unei boli de care suferă piaţa românească de gaze naturale. El explica faptul că volatilitatea vine pe fondul reglementărilor din domeniul energiei care au început cu vara lui 2018 şi au culminat cu OUG 114.

„Începând cu 2019, dar cu semnale din 2018, au apărut nişte intervenţii în piaţa de gaze - fie de de a modifica preţul, fie de a modifica piaţa. În octombrie nu am extras gaze din depozite de înmagazinare, asa cum era previzibil. Al doilea factor (pentru care a scăzut preţul gazelor naturale) e că avem un octombrie foarte cald. Al treilea factor este că avem o supraofertă pe piaţă, care se vede cel mai bine pe PZU, pentru că furnizorii sunt în situaţia de a vinde gazul, decât să îl piardă“, a declarat el pentru ZF.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO