Eveniment

Wargha Enayati, fondatorul proiectului medical Enayati Medical City, despre planul de relansare a economiei în domeniul sănătăţii: „Nu cred că vom avea în următorii cinci ani un spital regional”

Wargha Enayati, fondatorul proiectului medical Enayati...

Autor: Georgiana Mihalache

01.07.2020, 16:50 320

Medicul Wargha Enayati, care a fondat reţeaua de sănătate Regina Maria, iar acum construieşte proiectul greenfield Enayati Medical City, crede că măsura dezvoltării centrelor medicale rurale din planul Guvernului de relansare este una bună, însă construcţia spitalelor regionale nu este una fezabilă în următorii ani.

„Ne concentrăm prea mult pe aceste spitale regionale care sunt un vis. Dar dacă se fac la un moment dat, e bine, dar până atunci este aşa de complicat şi sunt alţi paşi care trebuie făcuţi. Centrele medicale rurale este o idee foarte bună, trebuie inversat sistemul pentru inversarea piramidei, dar dacă faci centre rurale, policlinici de stat de exemplu, dacă dezvolţi şi o secţie de urgenţă, atunci spitalele orăşeneşti ar trebui să pice”, a spus pentru ZF Wargha Enayati.

Guvernul PNL a propus un set de măsuri de relansare a economiei, iar sănătatea este unul dintre domeniile de pe lista de investiţii, aşa cum reiese din prezentarea planului.

Peste 500 mil. euro urmează să fie investiţi în fiecare dintre cele trei spitale regionale de la Iaşi, Cluj şi Craiova, iar 17 mld. lei ar fi investiţi potrivit planului PNL în modernizarea şi construirea a 1.450 de centre rurale, a 25 de spitale judeţene şi a 110 spitale orăşeneşti.

„Problema în sănătate nu este numai infrastructura.  Aş investi în medicina primară, dar asta nu înseamnă să pompez bani, ci în caracterul medicilor şi în timpul acordat pacienţilor. Mai puţini pacienţi, dar cu responsabilităţi mai mari faţă de aceştia. Problema în sistemul sanitar începe de la medicina primară şi secundară, policlinicile. Acelaşi lucru nu trebuie să se întâmple doar în rural, ci şi în oraşe, unde noi nu mai avem policlinici de stat”, a mai spus Wargha Enayati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO