Eveniment

Warren Buffett, cel mai cunoscut investitor american, a dezvăluit la întâlnirea anuală a Berkshire Hathaway noi investiţii majore, o participaţie semnificativă la Activision Blizzard, a condamnat excesele de pe Wall Street şi a vorbit despre riscurile inflaţiei şi ale războiului nuclear

Warren Buffett, cel mai cunoscut investitor american, a...

Autor: Ştefan Stan

01.05.2022, 11:08 2738

Warren Buffett a profitat sâmbătă de întâlnirea anuală a Berkshire Hathaway pentru a dezvălui noi investiţii majore, inclusiv o participaţie mai mare la Activision Blizzard, denunţând totodată excesele de pe Wall Street şi abordând riscurile pe care le prezintă pentru conglomeratul său inflaţia şi războiul nuclear, scrie Reuters. 

Întâlnirea din centrul oraşului Omaha, Nebraska, a fost prima în care Berkshire a întâmpinat acţionarii din 2019, înainte ca COVID-19 să deraieze cea mai mare adunare corporatistă din America timp de doi ani.

Ea a permis acţionarilor să adreseze cinci ore de întrebări direct lui Buffett şi vicepreşedintelui Charlie Munger, iar unele întrebări vicepreşedinţilor Greg Abel, care ar deveni director executiv dacă Buffett nu ar putea servi, şi Ajit Jain.

Buffett a declarat că Berkshire, îndelung criticată pentru că deţine prea mulţi bani lichizi, şi-a mărit participaţiile combinate la compania petrolieră Chevron şi la producătorul de jocuri "Call of Duty" Activision Blizzard de aproape şase ori, ajungând la peste 31 de miliarde de dolari. 

Berkshire a mai spus că profitul operaţional din primul trimestru a fost puţin schimbat, la 7,04 miliarde de dolari, în condiţiile în care multe dintre cele câteva zeci de afaceri ale sale au rezistat la întreruperile lanţului de aprovizionare cauzate de variantele COVID-19, invazia din Ucraina şi creşterea costurilor din cauza inflaţiei. 

Buffett, în vârstă de 91 de ani, a declarat că "se simte foarte bine" să se adreseze acţionarilor în persoană, după ce a ţinut ultimele două întâlniri fără ei. Printre cei prezenţi s-au numărat directorul general al JPMorgan Chase & Co Jamie Dimon, şi actorul Bill Murray.

În scrisoarea sa anuală adresată acţionarilor în februarie, Buffett a deplâns lipsa oportunităţilor de investiţii.

Acest lucru a determinat un acţionar să întrebe ce s-a schimbat în martie, când Berkshire a cumpărat 14,6% din Occidental Petroleum şi a acceptat să cumpere asigurătorul Alleghany Corp (Y.N) pentru 11,6 miliarde de dolari.

Buffett a spus că a fost simplu: s-a orientat către Occidental după ce a citit un raport al unui analist, iar către Alleghany după ce directorul executiv al acesteia, care a condus cândva afacerea General Re a Berkshire, i-a scris.

"Pieţele fac lucruri nebuneşti şi, ocazional, Berkshire are şansa de a face ceva", a spus el. "Nu este pentru că suntem inteligenţi.... ci pentru că suntem sănătoşi la cap".

Berkshire a cheltuit 51 de miliarde de dolari pe acţiuni în acest trimestru, iar participaţia sa în numerar s-a scufundat cu peste 40 de miliarde de dolari, ajungând la 106 miliarde de dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO