Eveniment

Wess Mitchell, fost oficial american: războiul din Ucraina nu se va termina repede, va mai dura luni sau ani; România are o economie rezilientă, dar trebuie să se pregătească pentru provocările care vor apărea

Wess Mitchell, fost ofical american în Departamentul de Stat

Wess Mitchell, fost ofical american în Departamentul de Stat

Autor: Cristian Hostiuc

29.03.2022, 00:28 690

Wess Mitchell, fost ofical american în Departamentul de Stat a declarat luni la Bucureşti, printr-o intervenţie video de la Washington că războiul din Ucraina nu se va termina repede, va dura luni au chiar ani, iar România poate să fie pregătită pentru acest lucru.

Putin şi Zelenski au acum mai multe motive să continue acest război decât să îl oprească, a menţionat el. Oficialul american, care a fost asistent al secretarului de stat în Departmentul Europa şi Euroasia, a spus în faţa investitorilor prezeenţi la deschiderea conferinei The Economist Romanian business & investment round table că România este o ţară rezilientă, cu un sector privat puternic, dar trebuie să se pregătească pentru provocările care vor urma.

Europa de Est este în prima linie a acestui conflict, iar problemele economice încep să apară.  Din cauza conflictului militar, analiştii se aşteaptă la o scădere a creşterii economice în cea mai bună variantă, iar în cea mai proastă variantă România se va confrunta cu o recesiune. De la o creştere economică de 4%, acum datele sunt revizuite la o creştere economică de 2%.

NATO va trimite trupe militare în România pentru susţinerea flancului estic, ca o măsură de descurajare în cazul în care Rusia va cuceri Ucraina şi va dori să înainteze şi să-şi extindă influenţa spre Est.

Ucraina are în acest moment o economie distrusă, iar dacă Rusia va prelua controlul porturilor exporturile de cereale şi de materii prime vo fi puternic afectate, ceea ce va contribui şi mai mult la prăbuşirea economică.

Oficialul american spune că Putin îşi supraevaluează poziţia, dar asta nu înseamnă sfârşitul războiului.

NATO nu se poate implica oficial în acest război să susţină Ucraina, dar poate sprijini prin livrarea de armament. Câştigătorul acestui conflict dintre Rusia-Ucraina-lumea occidentală este China, pentru că Putin, cu problemele pe care le are, va depinde de China pentru finanţare şi achiziţia de tehnologie, a menţionat în cadrul conferinţei John Bruton, fost premier al Irlandei. Dacă NATO nu s-ar fi extins spre est în anii ’90 şi începutul anilor 2000, Rusia ar fi revenit în zonă, iar toate ţările ar fi reintrat sub zona ei de influenţă, aşa cum încearcă acum cu Ucraina, a menţionat Bruton.

Nimeni nu ştie când şi cum se va opri acest război din Ucraina, cine va câştiga şi cine va pierde, dar toţi oficialii occidentali se tem de ceea ce va face Putin, chiar dacă Rusia nu are nici puterea economică şi nici militară. În aceste condiţii, susţinerea Ucrainei din punct de vedere militar este extrem de importantă pentru a opri înaintarea lui Putin către est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO