Eveniment

Wimmer, BCR: De multe ori analistii vad economia mai rau decat este in realitate

Wimmer, BCR: De multe ori analistii vad economia mai rau decat este in realitate

Manfred Wimmer, CEO al BCR: Romania merita o analiza dedicata si nu trebuie privita la pachet nici cu tarile baltice, nici cu Bulgaria. De multe ori analistii se multumesc sa discute doar pe cifre, fara a se uita si la ceea ce se afla in spatele cifrelor, la tendinte si specificitati, rezultand o imagine mai proasta decat situatia reala.

20.12.2007, 18:47 9

Romania nu va avea probleme cu finantarea deficitului de cont curent, care ar urma sa inceapa sa se corecteze din 2010, iar rezervele internationale de peste 27 mld. euro sunt suficient de confortabile, depasind nivelul inregistrat in celelalte tari din regiune, sustine Manfred Wimmer, CEO al BCR.
El spune ca analistii straini ar trebui sa analizeze situatia macroeconomica independent de ceea ce se intampla in tari vecine.
"Romania merita o analiza dedicata si nu trebuie privita la pachet nici cu tarile baltice, nici cu Bulgaria. De multe ori analistii se multumesc sa discute doar pe cifre, fara a se uita si la ceea ce se afla in spatele cifrelor, la tendinte si specificitati, rezultand o imagine mai proasta decat situatia reala", afirma Wimmer.
Seful BCR considera ca exista riscul ca recentele evaluari pesimiste - de la FMI si agentii de rating pana la banci de investitii - privind dezechilibrele macroeconomice sa afecteze investitiile straine directe, propagand ingrijorare in exterior. De asemenea, apreciaza ca Executivul a fost prea preocupat in ultimele luni de agenda politica interna, in timp ce comunicarea cu strainatatea si explicarea evolutiilor economice a fost neglijata.
Cat priveste evolutia leului, Wimmer spune ca era mai ingrijorat de aprecierea rapida din vara trecuta, care afecta exporturile si alimenta direct cresterea deficitului extern, decat de corectia inceputa in toamna. Bancherul estimeaza ca volatilitatea cursului se va mentine ridicata in prima jumatate a anului viitor, insa sustine ca un euro situat intre 3,5-3,65 lei nu ar face niciun rau economiei si avanseaza o prognoza de circa 3,4 lei pentru un euro la sfarsitul lui 2008.
In acelasi timp, seful BCR insista asupra faptului ca intreruperea procesului de dezinflatie a fost cauzata in mare masura de efectele secetei extinse la nivel european si de scumpiri ale materiilor prime la nivel international, si nu de o presupusa supraincalzire a economiei.
Este de parere ca BNR va continua sa majoreze dobanda de politica monetara pentru a contracara presiunile inflationiste care au inceput sa ridice probleme si altor banci centrale.
De asemenea, se asteapta ca economia sa inregistreze si anul viitor un ritm de crestere de circa 6% din PIB.
Wimmer spune ca majorarea rapida a deficitului extern in cursul acestui an nu a constituit o surpriza, in conditiile in care fenomenul este normal pentru stadiul actual de dezvoltare economica si a fost constatat in primul an de aderare si in cazul tarilor care au intrat in UE in 2004.
Bancherul sustine ca in urmatorii trei-patru ani investitiile straine directe acumulate in ultima perioada vor incepe sa contribuie la cresterea ofertei interne si implicit la ajustarea dezechilibrului extern. Pe de alta parte, apreciaza ca inca este loc pentru cresterea productivitatii muncii, considerand insa ca aceasta a avut o evolutie buna in 2007.
In privinta tendintelor de pe piata bancara, Wimmer considera ca potentialul mare lasa destul loc de crestere si pentru noi jucatori. Pentru BCR in particular, cresterea concurentei va insemna adoptarea unei strategii de pret adecvate. In acelasi timp, anticipeaza o tendinta de majorare a ponderii serviciilor financiare acordate din afara de banci europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO