Eveniment

XI, "ofertă" către Europa: China este dispusă să facă din Uniunea Europeană partenerul economic şi comercial cheie / Ce cere la schimb liderul de la Beijing

XI, ofertă către Europa: China este dispus să facă din Uniunea Europeană partenerul economic şi comercial cheie / Ce cere la schimb liderul de la Beijing

Autor: Gabriel Negreanu

08.12.2023, 09:21 2360

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a avertizat joi pe înalţii oficiali europeni că China şi Europa nu ar trebui să se privească reciproc ca pe nişte rivali sau să se "angajeze în confruntări" din cauza sistemelor lor politice diferite, în cadrul primului summit China-UE cu prezenţă fizică din ultimii patru ani.

În timpul unei întâlniri pentru a discuta probleme care variază de la dezechilibrele comerciale la Ucraina, Xi a mai spus că Beijingul este dispus să facă din Uniunea Europeană un partener economic şi comercial cheie şi să coopereze în domeniul ştiinţei şi tehnologiei, inclusiv în ceea ce priveşte inteligenţa artificială.

El a îndemnat UE, în cadrul discuţiilor care au avut loc la Casa de oaspeţi de stat Diaoyutai din Beijing, să "elimine toate tipurile de interferenţe" în relaţia bilaterală, potrivit televiziunii de stat CCTV.

Xi a declarat că ambele părţi trebuie să dezvolte "o percepţie corectă" una faţă de cealaltă şi să încurajeze înţelegerea şi încrederea reciprocă.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, s-au întâlnit, de asemenea, cu premierul chinez Li Qiang în timpul vizitei lor de o zi.

Întâlnirile de joi au fost ultima şansă a oficialilor UE de a sta faţă în faţă cu înalţi oficiali chinezi înainte de începerea alegerilor pentru Parlamentul European de anul viitor, care vor aduce schimbări în conducerea blocului comunutar.

Într-o altă lovitură dată relaţiilor UE-China, statul membru Italia a informat oficial China "în ultimele zile" că părăseşte Iniţiativa Belt and Road susţinută de Xi, au declarat miercuri surse guvernamentale italiene pentru Reuters.

O serie de comisari UE au vizitat Beijingul de când China a ridicat restricţiile pandemice în acest an. Cu toate acestea, s-au făcut puţine progrese pentru a rezolva problemele de bază din relaţia cu China.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24