Eveniment

Zaciu, Deutsche Bank: Cei care sustin ca Romania va intra in colaps sa ne explice de ce

Zaciu, Deutsche Bank: Cei care sustin ca Romania va intra in colaps sa ne explice de ce
24.08.2009, 18:53 89

Saptamana trecuta analistii Deutsche de la Londra au surprins pietele financiare cu o recomandare de vanzare a euro contra leu, pariind o scadere a cursului la 4 lei/euro in urmatoarele trei luni.

„Economia Romaniei este corelata cu economiile tarilor cu care are legaturi economice puternice, printre care si Germania. Am vazut primele semne de revenire ale economiilor europene, deci este de asteptat ca si Romania sa isi revina. Daca unii inca sustin, in ciuda semnelor de revenire la nivel mondial, ca Romania va intra in colaps, sa ne explice ei de ce", spune Zaciu.

Germania este unul dintre principalii parteneri comerciali ai Romaniei, crescand puternic in anii trecuti in special pe baza relatiilor din sectorul automotive, unde producatorii germani sunt puternic reprezentati. Pe de alta parte, un numar mare de firme mici si mijlocii, in special din vestul tarii, lucreaza ca furnizori pentru marile companii auto din Germania. 

Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, a iesit din recesiune in trimestrul doi dupa o crestere de 0,3% fata de trimestrul anterior. In primul trimestru economia germana scazuse cu 3,5% fata de ultimele trei luni ale lui 2008. In ciuda cresterii de la trimestru la trimestru, economia germana a scazut in trimestrul al doilea cu 7,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Odata scapata de recesiune, Germania ar putea inregistra o crestere economica puternica in trimestrul trei, considera oficialii Bundesbank, banca centrala de la Berlin.

Recomandarea nemtilor de la Deutsche a venit ca un cadou neasteptat pentru leu, care intrase sub presiune la jumatatea saptamanii trecute, depreciindu-se la minimele ultimei luni, de peste 4,24 lei/euro.

Dupa ce raportul a facut inconjurul pietei, leul a reusit in sedinta de vineri sa recupereze terenul pierdut in fata euro, iar in sedinta de ieri cotatiile au oscilat in jurul nivelului de 4,22 lei/euro. BNR a calculat un curs oficial de 4,2238 lei pentru un euro, in scadere cu 0,60 bani. Dolarul a pierdut ieri 0,25 bani, coborand la cursul oficial pana la 2,9546 lei.

„Exista un comentariu pozitiv din partea analistilor Deutsche Bank. Noi am avut intotdeauna o viziune mai optimista asupra Romaniei si nu am inteles de ce altii erau atat de pesimisti", mai spune Zaciu.

Prognoza nemtilor este cea mai optimista pentru leu, chiar si analistii locali vazand cursul mai sus.

„Desi consideram ca balanta riscurilor inclina spre o depreciere in continuare a leului, este putin probabil sa vedem o crestere a euro peste nivelul de 4,35 lei anul acesta. Dar pentru 2010 nu suntem convinsi ca Guvernul va reusi sa reformeze sectorul public, ceea ce va afecta aranjamentul cu Fondul Monetar International", spune Catalina Molnar, senior economist al RBS Bank Romania. Ea subliniaza ca serviciul datoriei externe este important, iar Guvernul nu face eforturi vizibile pentru a accesa surse alternative. Pe de alta parte, leul ar putea fi afectat si de riscuri politice, in perspectiva alegerilor prezidentiale din toamna. RBS anticipeaza ca euro va urca pana la 4,35 lei in octombrie, dupa care va cobori usor la 4,3 lei in decembrie.

Cat se castiga din diferential?

Principalul argument al analistilor Deutsche pentru o intarire a leului este diferentialul semnificativ de dobanzi intre leu si euro, care face plasamentele in moneda locala atractive. De exemplu, daca un investitor are acum 100.000 de euro, pe care ii schimba in lei, obtine 422.000 de lei. Daca plaseaza leii obtinuti intr-un depozit pe trei luni, cu o rata a dobanzii de 9% pe an, obtine o dobanda de 9.495 de lei, care nu este impozitata.

Suma totala ar fi astfel de 431.495 de lei, care la un curs de 4 lei/euro (asa cum anticipeaza analistii Deutsche) ar insemna 107.873 de euro. Castigul ar fi astfel de 7,8%, ceea ce corespunde unui randament anual de peste 31%. Dobanda la un depozit in euro pe trei luni este de 3-4% pe an.

Daca insa cursul urca la 4,5 lei pentru un euro (cel mai pesimist scenariu pentru anul acesta), atunci plasamentul ar valora la scadenta putin peste 95.000 de euro, ceea ce ar insemna o pierdere consistenta. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO