Eveniment

Zece mii de angajaţi ai Dacia primesc 180 de lei în plus la salariul lunar brut şi prime de circa 1.800 de lei

Zece mii de angajaţi ai Dacia primesc 180 de lei în...

Autor: Corina Mirea, Ioan Dornescu

07.05.2014, 00:03 537

Peste 70% din cei 14.000 de angajaţi din România ai constructorului auto Automobile Dacia au primit o creştere sala­rială brută în cuantum de 180 de lei, ca urmare a negocierilor dintre sindicatul angajaţilor şi conducerea companiei. Pe lângă majorarea salariului, acordată numai angajaţilor care ocupă posturi de operator (adică aproximativ 10.000 de angajaţi), sindicatul a obţinut pentru ei şi o primă excepţională de 360 de lei şi o alta în valoare de 1.400 de lei brut (în jur de 1.100 de lei net) pentru toţi salariaţii constructorului auto, potrivit informaţiilor transmise de companie.

Negocierile dintre sindicatul angajaţilor Automobile Dacia au loc în fiecare primăvară, iar până în prezent confruntarea dintre conducerea companiei şi reprezentanţii salariaţilor le-a adus acestora dublarea veniturilor în ultimii şase ani. De altfel, chiar în 2013 ei au reuşit să obţină salarii cu 6% mai mari faţă de anul precedent, ceea ce a făcut ca salariul mediu brut al acestora să ajungă la aproape 4.500 de lei (adică mai mult de 3.100 de lei net pe lună).

Sindicatul Dacia este una dintre cele mai puternice organizaţii private de profil din România, reuşind an de an să pună presiune pe conducerea companiei, având în vedere că atunci când sunt nemulţumiţi, angajaţii intră în grevă chiar şi de mai multe ori pe parcursul unui an.

Atât Dana Oprişan, directorul de resurse umane al grupului Renault în România, vicepreşedintele consiliului de administraţie al Dacia Constantin Stroe, cât şi directorul general al Dacia Nicolas Maure au menţionat pe parcursul ultimelor luni că, deşi conducerea companiei este dispusă în fiecare an să ofere creşteri salariale angajaţilor, acestea trebuie să rămână în anumite limite, astfel încât investiţiile făcute de Renault în România să rămână profitabile şi operaţiunile de pe piaţa locală să îşi păstreze competitivitatea. Declaraţiile vin în contextul în care francezii au deschis în 2012 o uzină de producţie în Maroc, unde salariile angajaţilor sunt la jumătate faţă de cele din România.

Pe lângă majorările anuale ale salariilor, angajaţii Dacia mai beneficiază şi de prime de Paşti şi de Crăciun (de 957 lei brut, respectiv 1.006 lei brut în 2013), tichete-cadou în valoare de 60 lei pentru ziua de 8 Martie (acordate tuturor angajatelor), tichete cadou de Crăciun (60 lei), primă de participare la profitul companiei sau primă de vacanţă (1.341 lei brut).

Potrivit reprezentanţilor Renault, pachetul de beneficii oferit angajaţilor reprezintă o cheltuială suplimentară, pe lângă salarii, de 30 de milioane de euro pe an.

Automobile Dacia este parte a grupului Renault, care are aproximativ 17.000 de angajaţi în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO