Eveniment

Zece ministere au 4 mld. € pentru investiţii, în 2011. Pe ce îi cheltuie?

Zece ministere au 4 mld. € pentru investiţii, în 2011. Pe ce îi cheltuie?

Autor: Iulian Anghel

08.12.2010, 23:59 67

Principalii 10 ordonatori de credite au la dispoziţie, în 2011,17 mld. lei (4 mld. euro) pentru investiţii, cu 1,6 mld. lei pesteprogramarea din acest an, însă rămâne în continuare neclar în cevor fi investiţi aceşti bani, în condiţiile în care, din proiectullegii bugetului ajuns la Parlament, nu reiese limpede ce obiectivevor fi finanţate, etapele finanţării sau costul total.

În repetate rânduri, atât preşedintele Traian Băsescu, cât şipremierul Emil Boc au enunţat necesitatea prioritizăriiinvestiţiilor, în condiţiile în care sursa de finanţare reprezintădoar o mică parte din cât ar fi nevoie (sunt investiţii începute de40 mld. euro, spunea, recent, şeful statului). Cum "prioritizează"ministerele investiţiile? Proiectele legii bugetelor pe ministerenu o dezvăluie.

"La Finanţe sunt convins că există o astfel de listă cuobiective de investiţii. În mod normal, ar trebui ca şi în bugeteleministerelor cifrele de acolo să aibă un corespondent", spuneanalistul economic, Aurelian Dochia. Însă din bugetele ministerelornu rezultă că ar exista vreun corespondent într-o listă deobiective de investiţii şi bugetele alocate.

Cheltuielile bugetului general consolidat (200 mld. lei) ar urmasă meargă anul viitor în proporţie de 17,5% spre investiţii. Dintrecele 34 mld. lei (8 mld. euro) destinate investiţiilor în bugetulgeneral consolidat, 17 mld. lei au fost alocate principalilor 10ordonatori de credite. Proporţional cu bugetul de cheltuieli, celmai mult ar urma să aloce investiţiilor Ministerul Mediului(aproape 90% din buget), Ministerul Dezvoltării (85%), MinisterulTransporturilor (73%), Ministerul Economiei (55%) şi MinisterulAgriculturii (24%). La polul opus, Ministerul Muncii nu va facenicio investiţie, pronderea cheltuielilor cu investiţiile înbugetul de 33 mld. lei al instituţiei însemnând doar 0,1%.

De la aceste cifre încolo se aşterne umbra.

MinisterulMediului, de pildă, cel mai mare investitor al banilor bugetuluidintre toate ministerele, îşi fixează o listă de obiective din carenu reiese clar ce va fi finanţat şi cu cât. Iată ce-şi propuneministerul, potrivit proiectului bugetului instituţiei pentru 2011:"În anul 2010, MMP (Ministerul Mediului - n.n.) are în program unnumăr de 67 obiective/proiecte/programe de investiţii, dintre care66 în continuare (98% din numărul total de obiective) şi unul nou(2% din numărul total de obiective), precum şi 994 lucrări privindconsolidări şi intervenţii (...). Pentru perioada 2011-2013: Înacest interval MMP îşi propune să finalizeze 707 lucrări deinvestiţii. Dintre principalele proiecte propuse a se finanţa înintervalul 2010 - 2013 menţionăm: Lucrări de consolidare afalezelor în zonele Eforie Nord, Eforie Sud, Tuzla şi Costineşti(...)".

Ce se finanţează în 2011, greu de spus. Aşa numitele "fişetehnice" ale programelor nu oferă indicii în plus, spun doar câţibani de la stat şi câţi din credite de angajament merg spre ape,protecţia mediului etc. Acelaşi lucru la agricultură - se dau banipentru "stimularea organizării pieţelor", pentru "încurajareabursei de cereale" sau "stimularea producţiei de bunuri alimentareromâneşti". Un program cu nume, finanţare, termene de execuţie nuexistă în proiectul de buget al ministerului.

"Sunt două piedici care stau în calea limpezirii lucrurilor. Caîntotdeauna, sunt nesiguri pe ei (cei de la guvernare - n.n.) şi leeste teamă că, dacă detaliază pream mult, atunci ar apărea discuţiişi de aceea preferă să tacă. În al doilea rând, există foarte multăincertitudine chiar cu proiectele şi cu fazele lor. Nu găsimcurajul de a le prioritiza. Fiecare trage de proiectul lui, iar aprioritiza înseamnă să explici raţiunea pentru care continui unulşi abandonezi altul, iar acest lucru nu se face", comenteazăAurelian Dochia.

Consiliul Fiscal a criticat, săptămâna trecută, MinisterulFinanţelor pentru că nu a elaborat o listă de priorităţi cuproiecte detaliate şi alocări bugetare multianuale, arătând căobiectivele sectoriale incluse în raportul aferent proiectuluilegii bugetului pe 2011 nu pot fi considerate credibile atât timpcât nu sunt specificate costurile pe care le implică şi termenelede realizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO