Eveniment

Zece supermarketuri au fost controlate de ANPC, în Bucureşti. Autoritatea a dat amenzi de peste 200.000 lei

Zece supermarketuri au fost controlate de ANPC, în...

Autor: Mediafax

16.02.2022, 18:15 117

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a controlat 10 magazine Profi, situate în sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6, iar amenzile contravenţionale aplicate de către echipele Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Bucureşti-Ilfov s-au ridicat la 227.000 lei. 

”Văd că apar produse noi pe rafturile magazinelor pe care le controlăm. Găsim nesimţire la borcan, indolenţă la pachet şi nepăsare feliată. Pentru a fi sigur că acest tip de produse dispar de pe piaţă, suntem zilnic în magazinele din care consumatorii aleg să meargă la cumpărături. Nu ne dorim să mai aibă neşansa de a cumpăra lucruri cum sunt cele descrise mai sus. De aceea aplicăm sancţiuni, luăm măsuri ferme şi suntem convinşi că facem ceea ce trebuie. Transmit din nou consumatorilor să aibă convingerea că noi, chiar dacă avem un efectiv redus de comisari, ne facem treaba aşa cum trebuie”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Amenzile contravenţionale aplicate, în urma verificărilor, de către echipele Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Bucureşti-Ilfov s-au ridicat la 227.000 lei.

Pe lângă acestea, comisarii au aplicat şi măsuri complementare, drept sancţiune, după cum urmează: oprirea definitivă de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman a produselor cu deficienţe; oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea deficienţelor constatate, pentru 9 unităţi; a fost propusă închiderea temporară a unităţii, pe o durată de cel mult 6 luni, pentru 3 magazine.

Printre neregulile constatate sunt comercializarea unor legume şi fructe cu modificări organoleptice, deshidratate, cu urme de mucegai şi lovituri mecanice, comercializarea unor produse cu data durabilităţii minimale de consum depăşită, utilizarea unor spaţii de depozitare neigienizate, comercializarea unor produse fără elemente de identificare şi caracterizare, precum şi fără data limită de consum, utilizarea unor agregate frigorifice neigienizate corespunzător şi depreciate, identificarea unei temperaturi neconforme pentru produsele expuse spre vânzare în masa caldă şi masa rece, fiind constatate temperaturi mai mici de + 60 grade C, la masa caldă şi +10,8 grade C, la cea rece, într-una dintre locaţii nefuncţionând masa caldă, deşi produsele se aflau la vânzare, utilizarea unor vitrine frigorifice neigienizate, cu mucegai, insecte moarte, zone extinse de rugină, resturi alimentare şi de ambalaje, fire de păr, mucuri de ţigară cu vopsea exfoliată şi cu scurgeri de lichide, cu grila ventilatorului plină de plastic topit, prezenţa de insecte (gândaci vii) într-o unitate, nerespectarea temperaturilor de depozitare, produse cu ambalaje deteriorate care nu mai corespundeau caracteristicilor prescrise şi declarate de producător, comercializarea unor produse congelate cu acumulări de gheaţă în ambalaj şi arsuri de congelare, pecum şi neprezentarea autorizaţiei de funcţionare emisă de către primăria de sector.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO