Eveniment

Zelenski spune că nu va exista o încetare a focului fără recuperarea teritoriilor pierdute

Zelenski spune că nu va exista o încetare a focului...

Autor: Dorin Oancea

23.07.2022, 10:30 103

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că o încetare a focului cu Rusia fără recuperarea teritoriilor pierdute nu ar face decât să prelungească războiul, potrivit unui interviu acordat vineri Wall Street Journal.

El a avertizat că o încetare a focului care permite Rusiei să păstreze teritoriile ucrainene ocupate după invazia din februarie nu ar face decât să încurajeze un conflict şi mai amplu, oferind Moscovei ocazia de a se realimenta şi reînarma pentru următoarea rundă.

Zelenski a vorbit, de asemenea, despre sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) furnizate de SUA, spunând că "livrările occidentale de Himars, deşi fac o diferenţă materială, sunt mult mai mici decât ceea ce are nevoie Ucraina pentru a schimba situaţia".

"Îngheţarea conflictului cu Federaţia Rusă înseamnă o pauză care oferă Federaţiei Ruse posibilitatea să se odihnească", a relatat Wall Street Journal, citând comentariile lui Zelenski.

El a spus: "Societatea consideră că toate teritoriile trebuie mai întâi eliberate, iar apoi putem negocia ce să facem şi cum am putea trăi în secolele următoare".

"O nevoie mai presantă este aceea de sisteme de apărare aeriană care ar putea împiedica Rusia să lanseze rachete cu rază lungă de acţiune asupra unor oraşe, de altfel paşnice, aflate la sute de kilometri de liniile de front", a adăugat Zelenski.

Referindu-se la acordul semnat cu Rusia pentru redeschiderea exporturilor de cereale, Zelenski a declarat: "Concesiile diplomatice făcute Moscovei ar putea stabiliza într-o oarecare măsură pieţele, dar ar oferi doar un răgaz temporar şi un bumerang în viitor".

Rusia şi Ucraina au semnat vineri un acord istoric pentru redeschiderea porturilor ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de cereale, ceea ce ridică speranţe că o criză alimentară internaţională agravată de invazia rusă poate fi atenuată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO