Eveniment

Zeno Căprariu, Deloitte România: Directorii financiari devin mai optimişti, dar rămâne un sentiment de incertitudine. Directorii financiari se pregătesc de viitor concentrându-se pe creştere, pe optimizare costurilor, pe digitalizare

Deloitte/ZF CFO Summit 2021

Zeno Căprariu, Deloitte România: Directorii financiari...

Autor: Răzvan Botea

03.03.2021, 10:36 66

Zeno Căprariu, partener audit, Deloitte România, coordonatorul CFO Program în România, a spus în cadrul evenimentului Deloitte/ZF CFO Summit 2021 că directorii financiari sunt mai optimişti şi se pregătesc de viitor concentrându-se pe creştere, pe optimizarea costurilor şi pe digitalizare. El a prezentat în cadrul evenimentului rezultatele studiului CFO Survey România, realizat în rândul a 107 directori financiari din România.

„Survey-ul nostru arată o creştere  a nivelului de optimism. Încă mai există incertitudine, iar directorii financiari se pregătesc de viitor concentrându-se pe creştere, pe optimizare costurilor, pe digitalizare, pentru a face faţă provocărilor de mâine”, a spus el.

Ce a mai spus Zeno Căprariu la CFO Summit 2021

Studiul a fost condus între 3 noiembrie şi 18 decembrie 2020. Am sondat părerea a 107 directori financiari din România în legătură cu încrederea în economie şi guvern, prognoze despre mediul de business, probleme şi soluţii apărute în contextul Covid-19, piaţa de fuziuni şi achiziţii, viitorul pieţei muncii.

Jumătate dintre directorii financiari din România sondaţi de Deloitte cred că economia va creşte în 2021. 35% dintre respondenţi se aşteaptă la o creştere negativă.

Două treimi dintre respondenţi sunt de părere că guvernul trebuie să se concentreze pe probleme educaţiei şi sănătăţii.

Jumătate dintre directorii financiar sunt mai optimişti  în legătură cu prognozele financiare ale companiilor lor, faţă de acum 6 luni. Cu toate acestea, 84% dintre CFO cred că nu este o perioadă bună pentru a-şi asuma riscuri financiare.

Principalele riscuri de business identificate de directorii financiari sunt legate de scăderea cererii, nu doar în România, şi a cererii externe. Mai sunt îngrijorări legate de găsirea forţei de muncă specializate

Cu toate acestea, sunt şi alte riscuri specifice unor sectoare. Cum ar fi din zona consumer business, deprecierea monedei naţionale.

Finanţarea prin bănci este încă văzută ca un instrument atractiv de finanţare. Directorii financiari se aşteaptă la o creştere a veniturilor şi la creşterea cheltuielilor de investiţii, deci este o concentrare pe partea de investiţii.

Optimizarea costurilor rămâne principala prioritate a directorilor financiari, urmată de creştere organică şi digitalizarea businessului.

Majoritatea companiilor sunt în perioada de recuperare după Covid-19. Majoritatea directorilor financiari cred că companiile lor sunt deja la nivelul pre-criză din punctul de vedere al veniturilor sau va ajunge la acest nivel în 2021.

49% dintre CFO se aşteaptă la o creştere a activităţii de fuziuni şi achiziţii în acest an. 

76% dintre directorii financiari cred că mai mult de jumătate din muncă va fi realizată de la distanţă în următoarele 12 luni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO