Eveniment

Zestrea de amenzi a Consiliului Concurenţei: 53 de milioane de euro într-un singur an

Zestrea de amenzi a Consiliului Concurenţei: 53 de...

Autor: Roana Rotaru

26.01.2016, 00:05 460
„A fost un an cu o activitate intensă, ca număr de investigaţii. Este cel mai mare număr de sancţiuni aplicate de Consiliulul Concurenţei într-un an. Şi cuantumul amenzilor a fost destul de mare, este al doilea an ca nivel al sancţiunilor, dacă ar fi să facem un clasament, cu peste 50 milioane de euro“, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, la prezentarea bilanţului instituţiei pe 2015.

Consiliul Concurenţei a devenit extrem de vizibil în ultimii ani după ce a aplicat amenzi uriaşe, pentru concurenţă neloială, unor companii considerate intangibile, cum ar fi OMV Petrom SA (80 milioane de euro), Rompetrol şi Lukoil (30 milioane de euro fiecare), Hidroelectrica (37 milioane de euro), precum şi marilor retaileri cum ar fi Mega Image (5,6 milioane de euro), Metro (11, 3 milioane de euro), Real (5,5 milioane de euro) şi  Selgros (6,6 milioane de euro). Nu au scăpat de sancţiuni nici companiile din industria telecomunicaţi­ilor, cum ar fi Vodafone, Orange sau Poşta Română, care în anii 2010, 2011 au au fost acuzate de abuz de poziţie dominantă.

 

37 milioane de euro amendă pentru Hidroelectrica

Cel mai sonor caz înregistrat anul trecut a fost cel al Hidroelectrica, care a primit o amendă de aproximativ 37 de milioane de euro pentru că a încheiat contracte pe termen lung care au prejudiciat consumatorul. „Comercianţii de electricitate şi Hidroelectrica au fost sancţionaţi pentru contractele pe termen lung care le-au încheiat ei şi care din punctul nostru de vedere au închis piaţa, au împiedicat intrarea pe piaţa a altor jucători, au perturbat funcţionarea bursei de energie şi nu în ultimul rând  au prejudiciat consumatorii care nu au avut acces  la preţuri mai ieftine din partea Hidroelectrica“, a declarat Bogdan Chiriţoiu.

Pe piaţa carburanţilor, trei companii care comercializau la nivel angro carburanţi către benzinării au fost sancţionate cu 3,7 milioane de euro. Este vorba de SC Tinmar Ind SA, SC Plandoil SRL Bucureşti, şi SC Planoil Industries SRL Bucureşti care acopereau o cotă de piaţa de 20%. Toate şi-au recunoscut vina şi au beneficiat de o reducere a amenzii de 20%. „Investigaţiile au început acum doi ani. Cele trei companii îşi împărţeau clienţii între ei şi stabileau preţul de vânzare sub care să nu coboare, acoperind o cotă de piaţa destul de substanţială, de 20%. Utilizatorul final este afectat de aceste practici neloiale, pentru că dacă benzinăriile cumpără scump carburantul, evident acest lucru se reflectă în preţul final“, a explicat Chiriţoiu.

82 de companii din industria lacurilor şi a vopselelor au fost sancţionate de către Consiliul Concurenţei, dintre care patru producători (Policolor SA, Deutek SA, National Paints Factories SA şi Swarco Vicas SA) şi 78 de distribuitori, pentru înţelegerile anticoncurenţiale pe care le-au făcut.

Sancţiuni sub un milion de euro au fost aplicate pe piaţa procesării automate a corespondenţei (Inform Lykos SA România şi Zipper Data SRL), pe piaţa distribuţiei centralelor termice, precum şi companiei de echipamente electronice HP România şi altor 10 companii din domeniul gazelor naturale.

În 2015 s-au aplicat amenzi şi pentru un caz de fraudare a licitaţiei în cadrul Programului Cornul şi Laptele, pentru achiziţia produselor lactate, în judeţul Harghita, în anul anul şcolar 2012-2013. Companiile Sole Mizo România SRL şi Agro Pan Star SRL  au fost amendate cu aproximativ 300.000 de euro pentru trucarea licitaţiei organizare de Consilul Judeţean Harghita în 2012.

Consiliul Concurenţei a finalizat 21 de investigaţii anul tercut, faţă de 17 câte erau finalizate în 2014, şi a declanşat 13 investigaţii în 2015, cu 4 mai multe faţă de anul precendent. Dintre acestea , 46% au ca obiect posibile înţelegerile între companii şi 15 % posibile abuzuri de poziţie dominantă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO