Eveniment

ZF Agropower 2021. „Agricultorii nu vor doar peştele, ei vor şi undiţa. Statul ar trebui să vină cu măsuri politice, susţinute, consecvente, care să stimuleze agenţii economici să meargă către procesare“

Autor: Florentina Niţu

23.03.2021, 00:07 263

Statul ar trebui să vină cu măsuri politice concrete, care să stimuleze prelucrarea materiilor prime agricole, şi nu doar să asigure accesul la bani pentru investiţii din fonduri guvernamentale sau europene, a fost una dintre concluziile invitaţilor ediţiei din 22 martie a emisiunii ZF Agropower, un proiect al Ziarului Financiar şi Băncii Transilvania.

„Produsele primare trebuie procesate. Statul nu trebuie neapărat să pompeze bani prin subvenţii. Agricultorii nu vor doar peştele, ei vor şi undiţa. Ei vor ca statul să creeze cadrul în care economia să-şi desfăşoare ativitatea. Statul ar trebui să vină cu măsuri politice, susţinute, consecvente, care să stimuleze agenţii econo­mici să meargă către procesare“, a spus Theodor Ichim, proprietarul Unigrains, companie ce cultivă cereale şi viţă-de-vie în judeţul Constanţa.

El consideră că „România este într-o situaţie jenantă, pentru că este unul dintre cei mai mari producători de cereale şi importă 80% din mâncare“.

De asemenea, Mircea Băluţă, preşedinte al Uniunii de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal şi preşedinte al Cooperativei Argeş Biosud, proprietarii Maxagro, un business din judeţul Timiş ce cultivă cereale pe o suprafaţă de 10.000 de hectare şi Sergiu Gorban, proprietar al Transylvania Invest, unul dintre cei mai mari traderi de cereale cu capital românesc, prezenţi la aceeaşi emisiune, susţin că ar trebui făcute investiţii în procesare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO