Eveniment

ZF Agropower. Primele efecte ale secetei: producţia de grâu s-a înjumătăţit. Fermier din Brăila: „Am rămas doar cu grâu pentru sămânţă, cu 3% din producţia estimată“

ZF Agropower. Primele efecte ale secetei: producţia de...

Autor: Florentina Niţu

23.07.2020, 20:10 378

♦ Fermierii de cereale din sud-estul ţării, cei mai afectaţi de seceta prelungită din toamna anului 2019 şi din primăvara acestui an, susţin că au rămas cu o producţie de grâu de până în 10% faţă de cât ar fi trebuit să recolteze ♦ Traderii de cereale spun că tranzacţionează numai la 30-35% din capacitate comparativ cu anul trecut.

Producţia de grâu din anul agricol 2019-2020 aproape s-a înjumătăţit, din cauza secetei prelungite din toamnă şi din primăvară care a afectat în mare parte culturile, fiind de doar 5,4 milioane de tone, arată primele estimări făcute de Direcţiile Agricole Judeţene, conform datelor de la Ministerul Agriculturii. În 2019, recolta de grâu a fost de aproape 10 mil. tone, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

„Am rămas doar cu grâu pentru sămânţă, cu 3% din producţia estimată. Fără irigaţii nu se poate face agricultură, nu putem să mergem înainte. Statul trebuia să aloce bani pentru asta până în primăvară, atunci când aveam nevoie de apă, nu acum, când suntem în moarte clinică. E târziu să mai salvăm recoltele, avem credite la bănci pe care nu le putem plăti, furnizorii de inputuri vor şi ei banii, trebuie să ne îndatorăm şi mai mult să însămânţăm iar grâu în toamnă şi e posibil ca mulţi dintre noi să intrăm în faliment“, spune Ioan Vornicu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO