Eveniment

ZF cere transparenţa totală a instituţiilor publice. Puneţi toate cererile şi avizele de funcţionare pe site-urile instituţiilor!

Peste 15.000 de oameni manifestau aseară în Piaţa Victoriei cerând demisia primarului Cristian Popescu, a ministrului de interne Gabriel Oprea şi a premierului Victor Ponta

Peste 15.000 de oameni manifestau aseară în Piaţa Victoriei cerând demisia primarului Cristian Popescu, a ministrului de interne Gabriel Oprea şi a premierului Victor Ponta

04.11.2015, 00:08 2119

În cazul tragediei de la Colectiv, într-un exerciţiu de transpa­ren­ţă, Primăria Sectorului 4  a pu­blicat pe site Actul constitutiv al Colectiv Club SRL, Certificatul de funcţionare, Cererea de eliberare a autorizaţiei de funcţionare, Avizul de funcţionare şi alte acte. 

Astfel, se demonstrează că aceste acte se pot publica pe site-uri. Prin programul „Transparenţă 100%“ se va putea şti astfel, din trei clicuri, pentru orice club, restaurant sau spaţiu public din România dacă are autorizaţiile necesare şi nu cumva încalcă legea, aşa cum s-a întâmplat în cazul tragediei de la fosta fabrică Pionierul.

Acesta este un prilej pentru ca de acum încolo toate avizele date, de la un chioşc pe trotuar şi până la o clădire de birouri de 20 de etaje, să fie publicate pe internet pentru uzul pu­blicului larg.

Astfel, se va şti şi în cât timp acordă primăria o autorizaţie de la depunerea cererii, ce corespondenţă are cu firmele şi vor putea fi descoperite eventualele abuzuri ale administraţiei.

Acest demers este necesar pentru toate avi­zele acordate şi pentru orice instituţie din România. Practic, orice docu­ment primit de primărie sau sem­nat de un reprezentant al primăriei ar tre­bui să fie publicat pe site-ul primăriei.

Chiar dacă un asemenea demers nu poate împiedica o tragedie cum a fost cea de la Clubul Colectiv, poate aduce un început de lumină în nebu­loasa lume a autorizaţiilor care con­stituie pentru funcţionarii publici activitatea princi­pală şi sursa de corupţie.

Practic, dacă aceste acte ar fi fost deja postate pe site-ul primăriei, exista o şansă cât de mică să fi observat un client al clubului sau, de ce nu, un părinte al unui adolescent care mergea acolo, că acel club primea 400 de persoane şi nu maximul 80 cât se angajase faţă de primărie.

Astfel, o instituţie transparentă şi ar trebuie să scaneze şi să posteze în fiecare zi pe site-ul propriu actele primi­te şi pe cele eliberate, având în vedere că sunt acte publice. Practic, orice act cu ştampila instituţiei ar trebui publicat pe site.

„Este relativ simplu. În anumite sec­ţiuni pe site se pot încărca fişiere cu do­cumentele scanate. Ar trebui însă in­vestit într-un content management sys­tem, adică să fie un singur site, de exem­plu primării.ro, unde să intri la orice primărie, şi să fie aceleaşi informaţii standardizate. Trebuie specificaţii clare şi dorinţa de a face asta“, spune Florin Subţirică, managing partner la firma de IT Nexus Electronics.

De asemenea, instituţiile publice să fie obligate să pună pe site-uri registrele de control, astfel încât contribuabilii să poată verifica ei înşişi când şi dacă a fost în control ISU, al Poliţiei Comunitare, al Autorităţii de Protecţia Consumatorilor  la un anume obiectiv sau altul şi cu ce anume s-a soldat controlul.

Toţi cei care demonstrează astăzi revoltaţi împotriva statului român care prin abuzuri şi corupţie a ajuns să îşi alunge cetăţenii din România aşteaptă un nou fel de a face administraţie publică.

Ziarul Financiar a mai cerut şi obţinut în 2010, la tăierea salariilor din sectorul public, ca toate salariile din sectorul public să devină publice. Decizia s-a aplicat parţial, astăzi unele instituţii publicând salariile angajaţilor dar fără numele lor, ci doar cu funcţiile. De asemenea, ZF a cerut şi publicarea plăţilor făcute de instituţiile publice, pe care în prezent doar unele instituţii o practică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO