Eveniment

ZF Live. Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA: Economia României nu poate ţine pasul cu nivelul de creştere al salariilor, de 10% anual, şi nu poate să livreze din intern produsele care îi sunt cerute

Autor: Alexandra Cepăreanu

18.03.2019, 19:30 223

„Pe viitor mă aştept la o volatilitate mai mare a cursului de schimb valutar şi mă aştept ca această volatilitate să continue cu trend de depreciere a leului. În contextul actual, BNR ar trebui să crească dobânda-cheie.“

Economia României nu poate ţine pasul cu creşterile salariale, care în ultimii ani au înregistrat majorări de peste 10% anual, astfel că nu poate să livreze produsele care îi sunt cerute, ceea ce duce la creşterea importurilor şi la majorarea preţurilor, a explicat Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„Creşterea exagerată a salariilor, care pe de o parte a crescut cererea de produse şi se vede în deficitul comercial, care este de 9% din PIB (15 mld. euro), că economia nu face faţă acestei creşteri de cerere. Prin urmare, crescând cererea avem importuri mai mari şi preţuri mai mari, pe de altă parte creşterea salariilor a pus presiune şi pe costul de producţie al companiilor şi de aici vine un şoc de creştere a preţurilor. Practic, avem deprecierea monedei naţio­nale, creştere de deficit extern şi creştere a inflaţiei“, a spus Adrian Codîrlaşu. Salariul mediu va depăşi 3.000 de lei net pe lună în 2019, în condiţiile în care în 2018 acesta înregistra valoarea de 2.700 de lei net/lună. În ultimii ani, creşterile de salarii din sectorul bugetar şi creşterea salariului minim au condus la o creştere a salariului mediu de peste 10% anual, potrivit utimelor date ale ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO