Eveniment

ZF Live. Călin Gălăşeanu, preşedintele ARPIM: Statul ar trebui să aloce un buget de 7,9 mld. lei pentru medicamentele compensate necondiţionat pentru a acoperi tot volumul achiziţionat

Autor: Alexandra Ciuculeanu

04.10.2018, 19:05 202

♦ Problema este modul în care se repartizează bugetul de 6 miliarde de dolari alocat de stat pentru sistemul medical ♦ Din suma de 6 miliarde de dolari, 25% merg spre zona medicamentelor compensate necondiţionat, iar restul de 75% spre servicii medicale şi salarii.

Statul ar trebui să aloce un buget de apro­ximativ 7,9 miliarde de lei pentru me­dica­men­tele compensate necondiţionat, adică este nevoie de un plus aproximativ 1,9 miliarde de lei la bugetul iniţial de 6 miliarde de lei, care a fost sta­bilit încă din 2012, a spus Că­lin Gă­lă­şeanu, preşedinte ARPIM, în cadrul emi­siunii de business ZF Live.

„În acest fel taxa claw­back ar fi egală cu zero şi în teorie ar exista acoperire totală vizavi de pacienţi şi de volu­mul de medi­ca­mente achi­ziţionate“, a spus Călin Gălă­şeanu. În prezent, bugetul alocat de stat pentru medica­mentele compensate este defalcat în două linii mari. Astfel, prima linie vizează pro­dusele compensate necon­di­ţionat pentru care statul alocă, începând cu anul 2012, 6 mi­liarde de lei fără TVA – 99% din medicamentele care au fost compensate în 2008 sunt tributare sistemului de compen­sare necondiţionată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO