Eveniment

ZF Live. Cât costă să faci karting în România? Constantin Răileanu, fondator Real Racing: Dacă vorbim de copii cu vârste de 7-8 ani, această distracţie costă între 5.000 şi 10.000 de euro pe an. Sunt însă şi copii care cheltuie bugete de 100.000 de euro pe an

ZF Live. Cât costă să faci karting în România?...

Autor: Mara Rolea

08.04.2022, 17:33 564

Romanian Karting Masters, o competiţie dedicată pasionaţilor de karting aflată la prima ediţie, reuneşte în acest weekend în Bucureşti 55 de copii din diferite categorii de vârstă, de la 5-6 ani până la peste 9 ani. Competiţia are scopul de a populariza această activitate în România, unde kartingul încă se practică la stadiul de agrement, iar lucrurile se complică dacă vrei să ajungi la performanţă, atât din punct de vedere al costurilor, cât şi din cauza lipsei de interes a românilor la scară largă, după cum este de părere Constantin Răileanu, fondatorul clubului de karting Real Racing, înfiinţat în 2006.

„Dacă depăşim zona de karting de agrement, unde un părinte îşi poate duce copilul la un circuit, şi mergem spre zona de competiţie, care are beneficiile ei pentru copii, atunci sunt multe opţiuni. Ori faci parte dintr-un club care îţi pune la dispoziţie toate cele necesare şi practici acest sport în cadrul clubului, ori trebuie ca părintele să cumpere echipamentul, kartul şi, eventual, o remorcă cu care să transporte kartul. E un dezavantaj al sportului pentru că necesită o oarecare logistică în spate şi ai nevoie de un kart, de benzină, de anvelope, de reparaţii, de motor şi un om care să îl întreţină”, a spus Constantin Răileanu în cadrul emisiunii de business ZF Live.

El spune că o sesiune de karting de 10 minute cu un kart de agrement poate să coste 60 de lei, însă, dacă doreşti performanţă sau o carieră în acest sport, preţurile ajung la câteva mii sau zeci de mii de euro. Constantin Răileanu a fost campion naţional la karting de 5 ori şi a câştigat campionatul Ucrainei în 1998. El menţionează că pasiunea pentru karting a început datorită fratelui său şi astfel a ajuns până la Formula 3.

Un kart pentru copii în vârstă de 5 ani costă între 3.500 şi 4.000 de euro, dar există şi opţiuni la mâna a doua, în cazul cărora preţul este la jumătate. De asemenea, pe lângă achiziţia unui kart, a anvelopelor, a echipamentului, este nevoie de un abonament în cadrul unui circuit. În Bucureşti există un singur circuit omologat pentru competiţii, în Tunari şi încă un circuit indoor cu karturi electrice la Romexpo. Mai există de asemenea şi în ţară câteva circuite: două la Braşov, unul la Bacău, unul la Târgu Secuiesc.

Echipa Real Racing este formată dintr-un staff de 20 de persoane pentru copii de 10-12 ani. Fiecare copil are mecanicul său, care are şi abilităţi de antreprenor. Există persoane care se ocupă de telemetrie şi de achiziţia de date, există o persoană care se ocupă de pregătirea mentală, de condiţia fizică şi de condiţia alimentară a copiilor. Există, totodată, şi o persoană care se ocupă de motoarele de kart. Unii dintre specialiştii echipei sunt freelanceri şi sunt plătiţi cu 200-250 de euro pe zi, pe când un mecanic cu normă întreagă câştigă între 4.000 şi 6.000 de lei pe lună, în funcţie de nivelul de experienţă.

„Sunt copii care merg la competiţii internaţionale în Germania, Portugalia, chiar şi în SUA, şi sunt copii care cheltuie bugete de 100.000 de euro pe an, poate şi mai mult. Sunt familii care fac eforturi în direcţia asta, găsesc sponsori şi participă la competiţii. Într-un buget rezonabil, dacă vorbim de copii cu vârste de 7-8 ani, pot face această distracţie cu 5.000-7.000-10.000 de euro pe an. Pe măsură ce vârsta copilului creşte, cresc şi costurile oarecum proporţional, dar un buget de început de 10.000 de euro, dacă discutăm despre copii cu vârsta până în 10 ani, ar trebui să fie suficient”, mai spune Constantin Răileanu.

Fondatorul Real Racing consideră că există copii talentaţi în România, însă pentru această activitate nu este suficient doar talentul, ci şi conjunctura. El este de părere că România nu a avut niciun pilot la Formula 1 pentru că românii nu consumă acest sport decât de puţină vreme şi, prin urmare, nu s-a format o comunitate.

Costurile de organizare de competiţii de profil sunt cuprinse între 20.000 şi 25.000 de euro, bani care nu sunt acoperiţi din taxa de participare care este 120-130 de euro, la un număr de 80-100 de participanţi.

„Am început să organizez competiţii prin 2017, nemulţumit fiind de standardele de organizare la acel moment şi din dorinţa de a face mai mult pentru sport. Am început parteneriate cu televiziuni naţionale, am transmis cursele de karting în direct am făcut diferite programe cum este Tabăra de karting, care e un program care aduce copii în sport şi îi ajută să ia contact cu sportul într-o manieră facilă. Numărul de copii, când am început organizarea de competiţii era undeva la 60, adică sportivi licenţiaţi în acel moment la Federaţie în România. Cred că anul ăsta numărul depăşeşte 200 de sportivi”, adaugă Constantin Răileanu.

Mara Rolea

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO