Eveniment

ZF Live. Elena Antoneac, Nestlers Group, o companie care oferă servicii de mobilitate globală: Un spaniol care a închiriat o casă în Transilvania şi munceşte remote din România economiseşte 2.000 de euro lunar, la un salariu de circa 4.500 de euro

Autor: Ramona Cornea

02.08.2020, 17:04 3095

„Astfel, avem doi câştigători – angajatul, care are un câştig în plus, şi statul român, care colectează bani. Este un câştig pentru ambele părţi pentru că acest om trăieşte în România, consumă aici, merge în concediu aici.“

Pandemia de COVID-19 a împins companiile din întrega lume să permită majorităţii angajaţilor să lucreze de acasă. Acum, când foarte mulţi angajaţi care îşi pot desfăşura activitatea de oriunde în lume, este o ocazie foarte bună atât pentru economia locală să strângă bani din impozitele pe care le-ar plăti angajaţii care ar veni să muncească remote din România, dar şi pentru angajaţi, care ar economisi bani datorită impozitului pe salariu mic de aici, crede Elena Antoneac head of operations în cadrul Nestlers Group, companie care oferă servicii de imigrare şi mobilitate globală.

„Un angajat se transferă din Spania în România, îşi păstrează angajatorul în Spania, angajatorul de acolo îi plăteşte în continuare salariul, acolo se plătesc şi contribuţiile sociale – pensie şi sănătate, iar în România angajatul are obligativitatea să plătească doar impozitul pe salariu, pentru că el va fi considerat rezident fiscal în România. Din această schemă simplă şi legală, angajatul face o economie anuală de 25.000 de euro, circa 2.000 pe lunar, la un salariu de 4.500 net de euro lunar. El şi-a făcut un calcul şi a zis că dacă se mută în România şi închiriază o casă în Transilvania de unde să lucreze 1-3 ani aici, poate să eco­no­mi­sească 25.000 de euro“, a de­clarat Elena Antoneac în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Astfel, avem doi câştigători – angajatul are un câştig în plus, iar statul român colectează bani care se cheltuie în economia românească, spune ea.

„Este un câştig în ambele părţi pentru că acest om trăieşte în România, consumă aici, merge în concediu aici. În România, nivelul contribuţiilor sociale este mai mare, în ţările din vestul Europei există un impozit progresiv pe salariu care poate să ajungă la valori foarte mari. Avem directivele europene care ne ajută foarte mult, permit transferul angajaţilor din vestul Europei în est, de la nord la sud, de la est la vest şi aşa mai departe“, adaugă Elena Antoneac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO