ZF Live. Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză: Majorarea dobânzii va avea un impact negativ de 0,2% din PIB în 2018. „Este nevoie de măsuri deosebite pentru a compensa politica monetară“

15 feb 2018 Autor: Roxana Rosu

Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză: Riscul este să crească consumul, dar şi importurile, însă la noi se importă mult pe zona de bunuri intermediare. E sustenabil. Industria se bazează mult pe import de completare. Asta ar trebui să se schimbe. Structural, ne aşteptăm ca importul de completare să se reducă pe măsură ce dezvoltăm industria.“

Majorarea dobânzii de politică monetară de către BNR va avea un impact negativ de circa 0,2% din PIB, având în vedere că scumpirea creditării în ianuarie se va reflecta pe tot parcursul anului, apre­ciază  Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză.

„Evaluăm impactul măririi dobânzii de politică monetară de către BNR. Nu am revizuit estimarea privind creşterea PIB din 2018 nici după prima majorare a dobânzii, în ianuarie, nici în februarie. Avem nişte buffere. Dar scumpirea creditării se duce pe tot anul, nu se va reduce mai încolo. Avem un plus de 0,5 puncte la dobânda de politică monetară, dincolo de politica fiecărei bănci. Noi vedem impact negativ de circa 0,2% din PIB în 2018“, a spus Ghizdeanu la emisiunea de business ZF Live.

Potrivit ultimei prognoze a Comisiei, publicată la începutul lunii februarie, România va avea în 2018 o creştere economică de 6,1%, la un PIB de 924 miliarde lei, faţă de avansul de 7% din 2017.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.02.2018

 
Cuvinte cheie:
ZF Live
, video zf live
, Ion Ghizdeanu
, Comisia Naţionala de Prognoză
, dobanda
, impact negativ
, politica monetara
, BNR
, PIB
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide