„De la un punct încolo este imposibil să mai prezici, să ai o minimă predictibilitate a ceea ce va face guvernul, indiferent de domeniu. Prima mare problemă, aşadar: predictibilitatea, în toate domeniile, a dispărut aproape complet. A doua mare problemă: nu mai putem participa, nici măcar formal, la decizii.”
Lipsa predictibilităţii din partea guvernului este o mare problemă pentru toate domeniile, spune Ovidiu Voicu, director executiv al Centrului pentru Inovare Publică, care susţine că este necesară o presiune publică mai mare şi o implicare constantă a societăţii civile şi a mediului de afaceri pentru a corecta calitatea procesului decizional.
„De la un punct încolo este imposibil să mai prezici, să ai o minimă predictibilitate a ceea ce va face guvernul în toate domeniile”, a spus Ovidiu Voicu în cadrul emisiunii de business ZF Live. El exemplifică cu deja celebra ordonanţă de urgenţă privind aministia fiscală (104/2024) care a fost modificată, la nicio lună de la adoptare, printr-o altă ordonanţă de urgenţă (112/2004) şi care, pornind din zona de fonduri europene, a adăugat, peste noapte, prevederi din educaţie, mediu, justiţie, interne şi fiscalitate. Ordonanţa respectivă a fost în dezbatere publică sub un nume, a fost pe agenda Guvernului sub acelaşi nume şi a apărut în Monitorul Oficial cu nume schimbat şi conţinut schimbat.
„Toţi cei care lucrează în aceste domenii, că sunt oameni de afaceri, societate civilă, oameni interesaţi peste noapte, au descoperit că guvernul a mai legiferat ceva, fără să-i anunţe.”