Eveniment

ZF Live. Roxana Epure, antreprenor şi coproprietar NextUp, firmă de software contabil: Într-o zi, SAF-T va simplifica munca de verificare. În prezent, doar dublează această muncă pentru că instituţiile statului nu sunt digitalizate

Roxana Epure, antreprenor şi coproprietar al NextUp, firmă de software contabil: Dacă aş fi statul român, aş începe digitalizarea din propria curte. Aş începe cu servere care să facă faţă volumului de depunere a declaraţiilor la ANAF.

Roxana Epure, antreprenor şi coproprietar al NextUp, firmă de software contabil: Dacă aş fi statul român, aş începe digitalizarea din propria curte. Aş începe cu servere care să facă faţă volumului de depunere a declaraţiilor la ANAF.

Autor: Alexandra Cepăreanu

08.12.2022, 18:00 110

♦ SAF-T are rolul de a centraliza toate datele despre activitatea unei firme într-o singură raportare ♦ Pentru contribuabilii mari SAF-T se aplică de anul acesta, din luna iunie. Pentru contribuabili mijlocii se va aplica de la 1 ianuarie 2023, iar pentru companiile mici raportarea SAF-T va fi obligatorie din 2024.

Raportarea SAF-T (Standard Audit File for Taxation – Fişierul Standard de Audit pentru Taxe) sau declaraţia 406, ca parte a procesului de digitalizare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), nu aduce încă beneficiile la care sperau reglementatorii, în contextul în care instituţiile statului nu sunt digitalizate pentru a putea centraliza datele contribuabililor.

„Într-o zi SAF-T va simplifica munca de verificare a companiilor de către instituţiile statului român, într-o zi. Dar astăzi, în prezent, SAF-T nu face asta, astăzi doar dublează această muncă. Pentru că rolul acestei declaraţii este să centralizeze toate datele despre activitatea unei firme într-o singură raportare, dar momentan instituţiile statului nu sunt pregătite pentru asta. Noi am introdus această raportare, dar le-am păstrat şi pe cele anterioare, pentru că nu suntem digitalizaţi şi nu putem centraliza nimic, deci e de la sine înţeles că dublăm acea muncă”, a spus în cadrul emisiunii de business ZF Live Roxana Epure, antreprenor şi coproprietar al NextUp, firmă de software contabil cu peste 5.000 de companii în portofoliul de clienţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO