Eveniment

ZF Live. Ştefan Guga, cercetător, consultant în cadrul Syndex România: Creşterile salariale din ultimii ani nu au fost o ameninţare reală din punct de vedere economic dacă ne raportăm la productivitate. Există în continuare rezerve să creşti salariile mai repede decât productivitatea

Autor: Ramona Cornea

29.07.2020, 16:15 585

România are nevoie de capital şi de investiţii în tehnologie pentru a creşte pro­duc­tivitatea angajaţilor din eco­nomie şi, implicit, valoarea PIB-ului pe cap de locuitor în următorii ani, crede Ştefan Guga, cercetător şi consultant în cadrul Syndex România.

„Pentru a creşte valoarea PIB per capita, avem nevoie de capital şi de investiţii în tehnologie. Avem deja studii detaliate la nivel microeconomic care ne arată că firmele din România au o mare problemă – sunt subcapitalizate, proprietarii nu îşi asumă riscuri, scopul este să exploateze cât mai mult costurile reduse cu forţa de muncă pentru a realiza câştiguri pe termen scurt. În general, firmele nu investesc în creşterea produc­tivităţii, nu investesc în tehnologie nouă, în modele organizaţionale noi, în modele de afaceri noi şi aşa mai departe. De asta avem nevoie, munca nu poate fi o sursă de creştere a productivităţii“, a declarat Ştefan Guga în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Ştefan Guga este autorul studiului „Chestiunea productivităţii – controverse şi clarificări“ - realizat de Fundaţia Friedrich-Ebert (FES) România împreună cu Syndex România. Studiul semnat de Guga abordează evoluţia produc­tivităţii muncii în România şi infirmă asumpţia că pro­duc­tivitatea muncii măs­oară efi­cienţa materială a mu­ncii şi contrazice discur­sul mo­ra­lizator care presu­pune că niv­elul produc­tivităţii mun­­cii depinde primor­dial de nivelul de dedi­care al muncitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO