Eveniment

ZF Tendinţe în piaţa rezidenţială 2022. Ce impact a avut începutul conflictului din Ucraina: „Când să vă mai contactăm pentru vânzare?“. „Ne auzim după război!“

Conferinţa ZF Tendinţe în piaţa rezidenţială 2022 realizată de ZF alături de One United Properties, Vantage Towers, Nordis Group, Akcent Development, Theda Mar, Atria Urban Resort, Gran Via, Elco, SVN România şi Evergent a reunit unii dintre cei mai mari dezvoltatori de rezidenţial de pe piaţa locală.

Conferinţa ZF Tendinţe în piaţa rezidenţială 2022 realizată de ZF alături de One United Properties, Vantage Towers, Nordis Group, Akcent Development, Theda Mar, Atria Urban Resort, Gran Via, Elco, SVN România şi Evergent a reunit unii dintre cei mai mari dezvoltatori de rezidenţial de pe piaţa locală.

Autor: Roxana Rosu, Bogdan Alecu

08.04.2022, 00:08 5364

♦ Războiul prin care Rusia a invadat Ucraina a avut un impact direct asupra pieţei rezidenţiale din România, iar cei care intenţionau să achiziţioneze un imobil au amânat tranzacţia ♦ După pandemie, anularea PUZ-urilor, lipsa unui PUG pentru Bucureşti şi scumpirea materialelor de construcţii, dezvoltatorii au primit pe 24 februarie încă o lovitură.

Clienţii care aveau de gând achiziţia unui apartament nou la final de februarie au amânat decizia până după jumătatea lunii martie în con­textul în care invadarea Ucrainei de către Rusia a reprezentat cel mai mare conflict pe teritoriu european de după cel de-al Doilea Război Mondial cu pierderi de foarte multe vieţi omeneşti, distrugerea unor oraşe precum Mariupol şi milioane de refugiaţi care au fugit din calea războiului.

„În 24 februarie primeam telefoane că oamenii nu mai vor să cumpere. A durat o săptămână, iar după a doua a urmat un follow-up, iar oamenii spuneau să-i sunăm după razboi. Am avut tot felul de reacţii. Dar după a treia săptămână clienţii au început să se întoarcă şi au apărut şi clienţi noi. Acum am ajuns la un volum de tran­zac­ţii similar cu cel din februarie. Oamenii cum­pără apartamente pentru că inflaţia creş­te, iar cei mai mulţi cumpără din fonduri proprii, nu cu ajutorul creditelor“, a spus Beatrice Dumitraşcu, CEO Residen­tial Division One United Properties, la con­fe­rinţa ZF Tendinţe în piaţa rezidenţială 2022 realizată de ZF alături de One United Properties, Vantage Towers, Nordis Group, Akcent Development, Theda Mar, Atria Urban Resort, Gran Via, Elco, SVN România, Alesonor şi Evergent.

De partea cealaltă, dezvoltatorii subli­niază că lipsa coerenţei în decizii reprezintă o problemă care cauzează pierderi. „Preţul fierului, al materialelor de construcţii creşte. Este o problemă şi va continua cel puţin până la finalul anului. E o presiune mare pe producţie, pe preţul de fabricaţie şi, pe de altă parte, avem şi cerere. În Bucureşti nu se mai aprobă proiecte, legislaţia este interpretată de fiecare cum crede. Şi avem o problemă. Vedem discursuri despre „mafia imobiliară“ din partea autorităţilor. Se merge la primărie cu proiecte cu spaţii verzi, făcute pe genunchi, dar în final, la recepţia lucrării este prezent şi un reprezentant al primăriei, unul al ISU. Ei au drept de veto. Deci nu este doar vina dezvoltatorului pentru proiectele care apar, ci şi a autorităţilor“, a subliniat Antoanela Comşa, preşedinte al Gran Via România.

Preţurile vor continua să crească, în condiţiile în care cererea se menţine, iar materialele de construcţii se scumpesc de la o săptămână la alta. Mai mult, în lipsa unor noi proiecte în Bucureşti, sunt clienţi care se uită către proiectele din Ilfov.

„Preţurile vor creşte anul acesta cu 15% pe segmentul rezidenţial nou. Am avut deja un 8,5% pentru piaţa veche. Dar avem şi creşteri salariale în acelaşi timp, iar cota de TVA de 5% impactează segmentul middle mar­ket si middle-upper market. Se vede o creş­tere a vânzărilor de locuinţe pe zona Ilfov pe fondul blocajului din Capitală. Se vede încă din 2020. A fost o creştere spectaculoasă a vânzărilor pe zona de case în timpul pande­miei“, a spus Maria Andrei, vicepreşedinte al companiei de consultanţă SVN România. 

Mai mult, clientul acum nu mai doreşte doar un apartament, ci se orientează după proiecte care vin cu funcţiuni în plus, iar cele pentru copii cântăresc cel mai mult. „Proiectele care includ o parte de educaţie, grădiniţă, şcoli, alte facilităţi se vând mai repede. Mai ales la cei care cumpără 3-4 camere, nu neapărat cei care caută studiouri şi 2 camere pentru investiţii. Familiile preferă să amâne achiziţia în speranţa că vor apărea astfel de proiecte integrate care să le uşureze viaţa. Avem de exemplu în Străuleşti doi dezvoltatori  care au decis să lucreze împreună, să aibă un concept integrat, o comunitate integrată“, a spus Maria Andrei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO