Eveniment

Zi decisiva in negocierea noii scrisori de intentie cu FMI. Banii vin peste o luna

Zi decisiva in negocierea noii scrisori de intentie cu FMI. Banii vin peste o luna
24.01.2010, 23:22 27

Autoritatile negociaza azi si maine cu expertii FMI si CEtermenele finale pentru legislatia restanta pentru pensii siresponsabilitatea fiscala, alte tinte la arieratele bugetului catrecompanii si deficitele bugetare trimestriale ce vor fi incluse innoua scrisoare de intentie care ar trebui sa ajunga in board-ulFondului la jumatatea lui februarie.

Daca tintele privind rezervele valutare si deficitul bugetar aufost respectate, arieratele continua sa ramana o problema, impunandderogari de la prevederile acordului. Totodata, autoritatile romanesustin si necesitatea extinderii plafonului si mecanismuluigarantiilor guvernamentale pentru imbunatatirea absorbtieifondurilor europene.

"Pentru arierate nu exista cifra la decembrie, dar s-a acumulatun stoc mare si trebuie noi angajamente de reducere. Vor fi noitermene pentru adoptarea legilor de reforma structurala, inprincipal pensii si responsabilitatea fiscala. Totodata, va fiinclusa trimestrializarea cifrelor din bugetul pe 2010 cu tinte dintrei in trei luni de venituri, cheltuieli si deficit", au declaratpentru ZF surse participante la discutii.

In ceea ce priveste politica monetara, recomandarile vizeazacontinuarea manierei prudente si monitorizarea expunerilor bancilormari care pana acum a fost corespunzatoare angajamentelor, potrivitsurselor citate.

"Scrisoarea de intentie va fi atasata ca anexa la raportulperiodic al misiunii de evaluare si ar urma sa intre in board-ulFMI la jumatatea lunii februarie, existand astfel premisele catransele trei si patru, in suma de 2,3 mld. de euro, sa fieeliberate pana la sfarsitul lunii."

Seful misiunii de evaluare a FMI in Romania, Jeffrey Franks, adeclarat ca vor exista anumite modificari in scrisoareasuplimentara la acordul cu Fondul, in urma evaluarii, insa acesteanu vor fi "radicale". "Nu exista initiative radicale, dar continuamsa evaluam care sunt nevoile si care sunt mijloacele prin care potfi solutionate acele nevoi. Vor fi unele modificari. Ne uitam laimplementarea si modificarea unor masuri, daca este necesar, dar neuitam totodata si in zonele in care au fost inregistrateprogrese."

Odata cu primirea urmatoarelor transe de la FMI si CE, statul vaavea bani si nu va mai fi nevoit sa atraga resurse din piatalocala, astfel ca bancile vor avea posibilitatea sa directioneze oparte din fonduri pentru a acorda credite companiilor sipopulatiei, daca va exista si cerere solvabila. In plus, dupaincasarea banilor se reduce si riscul ca salariile si pensiile sanu fie platite integral si nu mai exista o presiune atat deputernica pentru majorarea taxelor. Pana acum FMI a dat dovada deflexibilitate acceptand ca jumatate din transe sa mearga la bugetpentru finantarea deficitului. Insa probabil va fi pentru ultimadata cand banii de la Fond vor fi impartiti intre Finante siBNR.

Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca spera sanu mai fie nevoie de o noua derogare pentru ca banii FMI sa meargala buget si ca incasarile vor intra "in normalitate", astfel incatsa existe posibilitatea unei finantari coerente. "Eu cred caRomania este intr-o pozitie suficient de buna ca sa poata sa sefinanteze independent, dar e foarte bine ca in acest moment avemsuportul FMI, pentru ca acest lucru ne mareste credibilitatea si,automat, ne scade costul de finantare", a explicat Vladescu.

Misiunea de evaluare a FMI si Comisiei Europene a avut discutiiatat la BNR, cat si la Ministerul Finantelor si la Guvern.

BERD se aliniaza la prognoza FMI: economia va creste cu1,3%

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) arevizuit estimarea privind cresterea economica a Romaniei din acestan de la 1% la 1,3%, nivel anticipat si de Fondul MonetarInternational. Institutia financiara internationala apreciaza carevenirea in Romania si Bulgaria va fi probabil incetinita deinasprirea fiscala. Pentru 2011, BERD estimeaza un avans al PIB de2,3%. Anul trecut economia Romaniei a inregistrat o contractie de7%, potrivit noilor prognoze ale BERD, comparativ cu declinul de 8%previzionat in luna octombrie a anului trecut.

Agenda lui Mihai Seitan, ministrul muncii, in cadrulacordului cu FMI

  • definitivarea legii salarizarii unitare (grila de salarizare siprocedurile de implementare)
  • finalizarea legii pensiilor si trimiterea proiectuluilegislativ in Parlament

Agenda lui Sebastian Vladescu, ministrul finantelor, incadrul acordului cu FMI

  • reducerea deficitului bugetar la 5,9% din PIB
  • reformarea sectorului public
  • ajustarea arieratelor bugetare
  • legea responsabilitatii fiscale

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO