Eveniment

Ziarul Financiar a premiat cele mai valoroase 10 companii din economie. Care sunt campionii business-ului românesc

Ziarul Financiar a premiat cele mai valoroase 10 companii...
23.11.2017, 21:15 2294

Ca în fiecare an, ZF premiază cele 5 reuşite din business care au marcat anul 2017:

Premiile speciale

Premiul 5: Trust Motors

Este printre cele mai mari businessuri antreprenoriale din piaţa auto. În plus, este singurul jucător român care a reuşit performanţa de a prelua un brand de la o reprezentanţă locală şi anume Citroen. Acum, compania, mizează în continuare pe cucerirea unor noi segmente ale pieţei auto.

Marius Cocu, director marketing: „Acesta este un premiu care ne recomandă, dar ne şi obligă să menţinem ridicat actualul nivel de performanţă”

Premiul 4: Daimler

Au mers la Sebeş să producă cutii de viteză şi au plasat România pe harta fabricilor Mercedes-Benz. Au investit peste 300 de milioane de euro într-o fabrică care acum i-a plasat în topul celor mai mari exportatori din România. Şi nu s-au oprit aici. În prima parte a anului, au înregistrat venituri de peste 700 de milioane de euro şi se îndreaptă rapid spre miliard.

Raul Rohan, after-sales manager Mercedes-Benz Cars: Vreau să vă mulţumesc pentru acest premiu, este o mândrie pentru noi.


Premiul 3: Transavia

„Nu vând în nicio condiţie, poate doar dacă n-aş mai putea să muncesc”, spunea fondatorul companiei din Alba-Iulia în urmă cu trei ani. Prin muncă a clădit cel mai mare jucător de pe piaţa cărnii de pasăre şi cea mai mare companie antreprenorială din judeţul Alba. Nu munceşte singur, ci alături de cea care va prelua businessul, fiica sa, Theodora.

Theodora Popa, vicepreşedinte Transavia: „Bună seara. Este o onoare să fiu astăzi aici în acest context. Pentru cei care nu ştiu, compania a fost fondată acum mai bine de 26 de ani după viziunea unică a tatălui meu. Este o deosebită oportunitate pentru mine să pot lucra alături de el şi să mă formez sub îndrumarea strictă a lui. Anul acesta am lucrat foarte bine împreună şii am inaugurat împreună Theodora Golf Club, cel mai mare resort şi club de golf din România, un proiect care va pune România pe piaţa mondală a golfului. Businessul este şi de şansă deoarece trebuie să ai norocul ca cel care vine după tine să aibă aceleaşi pasiuni şi aceeaşi ambiţie. Pentru mine a fost uşor deoarece am avut ambiţia de când eram mică să lucrez alături de el. Sunt sigură că şi noi, a doua generaţie vom păstra această afacere în familie şi o vom trimite mai departe”.

Premiul 2: Teraplast

Este una dintre cele mai mari afaceri româneşti din sectorul materialelor de construcţii. Are afaceri de peste 400 de milioane de lei anual şi cinci fabrici în România. Dar nu s-a oprit la graniţele ţării. Anul acesta, producătorul din Bistriţa a devenit o mică multinaţională a estului deschizând o fabrică în Serbia.

Ioana Birta, director financiar: Anul acesta ma deschis prima fabrică din afara ţării, 2017 a fost un an bun pentru noi.

Premiul 1: MedLife

A deschis în urmă cu 20 de ani o clinică în Bucureşti. De la o clinică a ajuns la o reţea naţională şi la afaceri de peste 100 de milioane de euro. Nu-i de mirare că a devenit şi cel mai mare operator privat de pe piaţa serviciilor medicale. În decembrie 2016, businessul a mai făcut un pas strategic şi anume listarea la bursă.

Mihai Marcu, CEO MedLife: Sunt foarte onorat de invitaţie. Am scăpat de emoţii că nu am intrat la cele mai mari companii că ne mai trebuia un zero pentru asta. Aş vrea să înmânez acest premiu băncilor şi multinaţionalelor de care noi antreprenorii români avem nevoie, chiar dacă guvernul nu are”.

 

Locul X – DEDEMAN

Este cea mai mare companie antreprenorială din România după cifra de afaceri şi prima care a trecut pragul de 1 miliard de euro.

Pentru prima dată compania intră în top zece cele mai valoroase companii locale. Compania din Bacău a fost evaluată la 1,7 mld. euro, în creştere cu 132% faţă de anul trecut.

Andreea Druga, Head of Asset Management, Divizia Imobiliara, Dedeman: Îmi pare bine că pot fi aici în această seară. Sunt onorată să mulţumesc pentru acest premiu în numele echipei Dedeman. Anul acesta Dedeman a făcut 25 de ani şi a depăşit pragul de 10.000 de angajaţi.

 

Locul IX – Fondul Proprietatea

A încheiat în ultimii ani mai multe tranzacţii de vânzare a unor pachete de acţiuni, în încercarea de a face rost de lichidităţi pentru a-şi susţine programele de răscumpărări. Este al doilea cel mai tranzacţionat emitent de la Bucureşti, iar în ultimul an au fost tranzacţionate titluri în valoare de 273 milioane euro.

Johan Meyer, CO-Manager de Portofoliu Fondul Proprietatea: În calitate de Co-manager al Fondului Proprieatea sunt foarte onorat să primesc acest premiu în numele echipei, mai ales că Fondul este a 9-a oară pe podium, alături de acest grup distins de companii. Aş vrea să felicit Ziarul Financiar pentru organizarea acestei gale şi pentru faptul că este un simbol al presei din România. Promovăm natura atractivă a pieţei de capital din România către locali şi străini. Anul 2018 trebuie să aducă noi listări pe bursa de la Bucureşti. Acesta este singurul mod în care putem asigura un viitor promiţător pentru piaţa de capital”.

 

Locul VIII - BRD Groupe Societe Generale SA

Ocupă locul al treilea în topul celor mai valoroase bănci locale, având o capitalizare de aproape 1,9 miliarde de euro. După primele nouă luni din acest an, banca a tras linie cu un profit net de peste 200 de milioane de euro, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

François Bloch, CEO, BRD: Mulţumesc pentru acest trofeu. Profit de această ocazie pentru a saluta comunitatea de business, pe care BRD a susţinut-o mereu şi alături de care a crescut. Ne reluăm angajamentul faţă de comunitatea de business din România, suntem conştienţi de responsabilităţile noastre, suntem aici să finanţăm indivizii şi companiile. 2017 a fost un an de multe oportunităţi şi realizări, în ciuda a multe provocări pe care industria bancară le-a avut în faţă. Vreau să mulţumesc angajaţilor şi partenerilor pentru încredere şi loialitate.

 

Locul VII – Orange Romania

Este liderul pieţei locale de telefonie mobilă şi este pentru al şaptelea an consecutiv în top zece cele mai valoroase companii din România. Compania a fost evaluată la 1,9 miliarde de euro şi se află pe locul şapte în topul celor mai valoroase companii din România.

Florin Popa, Director Comercial segmentul business, Orange Romania: „Aş vrea în primul rând să vă mulţumesc şi să spun că sunt onorat să mă aflu aici pentru a primi acest premiu în numele Orange România. Aş vrea să vă spun că am fost foarte atent la speakerii dinaintea mea şi am remarcat că atunci când vorbim de infrastructură, tot spunem de ani de zile că nu avem infrastructură dar uităm că avem cea mai bună infrastructură digitală din Europa. Putem face mai mult, dacă ne uităm chiar la statisticile ZF din ultimele trimestre, IT-ul şi Telecom-ul sunt al doilea contribuitor la rata de creştere a PIB. Anul acesta am aniversat 20 de ani şi am făcut investiţii în tot acest timp de peste 3 miliarde de euro. Mulţumim partenerilor, Ziarului Financiar şi clienţilor noştri şi sperăm să ne ridicăm tot timpul la înălţimea aşteptărilor lor”.

 

Locul VI – Banca Transilvania

A rămas a doua cea mai valoroasă bancă din România, cu o capitalizare de peste 2 miliarde euro, în creştere cu 12% faţă de anul anterior. Este cel mai valoros business antreprenorial din România şi un actor important pe piaţa de fuziuni şi achiziţii în ultimii ani.

Omer Tetik, CEO, Banca Transilvania: La mulţi ani, ZF! Felicitări pentru ce aţi reuşit până acum. Sunte de acord cu Andreas Treichl, pentru a avea o creştere a economică şi a business-ului trebuie să avem încredere, dar şi curaj. A fost o echipă foarte bună de oameni care au înfiinţat Mediafax şi ZF. La fel şi la Cluj, un grup de antreprenori şi o echipă foarte bună au înfiinţat Banca Transilvania. Vă mulţumesc pentru încredere, vă mulţumesc pentru încurajare.

 

Locul V - Banca Comerciala Romana SA

Este cea mai mare bancă locală în funcţie de activele deţinute. A fost evaluată la 2,1 miliarde de euro, în creştere cu 9% faţă de anul anterior. A urcat din nou în top cinci după un an în care făcuse doi paşi în afara acestui clasament.

Sergiu Manea, Presedinte Executiv, Banca Comerciala Romana: „ Mulţumesc pentru invitaţe şi felicitări pentru încăpăţânarea de a face presă de calitate şi lucruri relevante. În România avem un obicei, după şef nu se vorbeşte. După o astfel de prezentare cel mai bine e să taci pentru că rişti să dezamăgeşti. O să spun că mă bucur că de 5 ani m-am întors acasă. Aş vrea să mulţumesc tuturor celor din ecosistemul România şi ecosistemul BCR, colegi de-ai mei, clienţi, prezenţi şi viitori, şi pentru că pe mulţi din sală vă cunosc, vreau să vă mulţumesc pentru că învăţ şi învăţăm de la dumneavoastră în fiecare zi”.

 

Locul IV - Automobile Dacia SA

Este de patru ani cea mai mare companie din România după cifra de afaceri. În clasamentul valorilor din economie se află însă pe poziţia a patra, la fel ca şi anul trecut. A lansat în 2005 maşina de 5.000 de euro, iar anul acesta intră cu noul Duster într-o ligă superioară. Producătorul auto a fost evaluat la 2,1 miliarde euro, nivel apropiat de anul trecut.

Gabriel Sicoe, Director Afaceri publice, Grup Renault şi Presedinte ACAROM: Vă mulţumesc pentru acest trofeu, pe care îl dedicăm celor 16.700 de salariaţi pe care Dacia îi are în România. 3% din PIB, 8% din exporturile României, o cifră care reprezintă foarte mult gradul de implicare în economia românească, 1000 de furnizori din economia românească cu care colaborăm, 2,5 mld. Euro investiţii în România în cei 18 ani de la privatizare. Am încrederea că noul Duster va reprezenta acelaşi succes pe pieţele mondiale, iar de mâine, de pe 24 noiembrie, noul Duster poate fi comandat în România.

Locul III - Romgaz SA

Urcă pe podium de pe locul cinci ocupat anul trecut. Are a doua cea mai mare creştere a valorii dintre companiile din top zece. Producătorul de gaze naturale controlat de statul român a fost evaluat la 2,5 miliarde de euro, în creştere cu 31%.

Dumitru Rotar, director general adjunct, Romgaz: Vă mulţumesc pentru premiu, în numele colegilor mei. Vă mulţumesc dumneavoastră, care ne-aţi ajutat să fim pe podium. Am văzut că Gala are întrebare: ce urmează în următoarea sută de ani? Compania pe care o reprezint a reprezentat cea mai importantă companie de gaze naturale din România în ultimii 100 de ani. Noi nu credem că sunt motive ca asta să se schimbe în următorii 100 de ani, aşa că bazaţi-vă pe noi,

 

Locul II – OMV PETROM

A dominat categoric topul celor mai valoroase companii locale timp de zece ani. Din 2016 însă a coborât pe locul doi, poziţie pe care se află şi acum. Este singurul producător de petrol şi gaze din România. Compania a fost evaluată la 3,55 miliarde de euro, în creştere cu 28% faţă de 2016.


Locul I - Hidroelectrica

Este cel mai mare producător de energie electrică din România şi îşi păstrează prima poziţie pentru al doilea an consecutiv. Compania este responsabilă de un sfert din energia produsă în România. A fost evaluată la 3,57 miliarde de euro, în creştere cu 25% faţă de anul trecut. În 2016 a înregistrat un profit de peste un miliard de lei.

 

Bogdan Nicolae BADEA, Preşedinte Directorat Hidroelectrica: În primul rând vreau să vă mulţumesc pentru această prestigioasă distincţie, în numele angajaţilor care fac posibilă această performanţă. Noi dăm între 25-30% din energia ţării. A fost un an mai greu, dar Hidroelectrica a demonstrat că s-a înscris definitiv pe un parcurs al profitabilităţii. Pot spune că nici Hidroelectrica nu şi-a arătat încă potenţialul pe care îl are. Suntem pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru listare, se va mai face un pas extrem de important pentru companie. Trebuie să schimbăm mentalitatea că companiile de stat din România nu sunt profitabile. S-a demonstrat odată prin procesul de transformare prin care Hidroelectrica a trecut. Iată că astăzi este cea mai valoroasă companie din România, dar cred că valoarea Hidroelectrica constă în oameni. Hidroelectrica se va extinde, va arăta că o companie românească poate fi şi un jucător naţional foarte puternic, dar şi unul regional şi un motor al investiţiilor în România.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO