Eveniment

Ziua Justiţiei. Mesajul preşedintelui ÎCCJ: Observăm o tendinţă de polarizare a sistemului judiciar

Ziua Justiţiei. Mesajul preşedintelui ÎCCJ: Observăm...

Autor: Laura Buciu

04.07.2021, 10:31 135

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Alina Corbu,a transmis, duminică,de Ziua Justiţiei, un mesaj în care atrage atenţia asupra faptului că se observă o tendinţă de polarizare a sistemului judiciar pe teme ce ţin de organizarea judiciară sau de modul de funcţionare a sistemului.

Alina Corbu spune că această perioadă tristă pentru întreaga lume (pandemia - n.r) şi-a lăsat urmele şi asupra sistemului judiciar, agravând dificultăţile şi problemele preexistente.

Accelerarea procesului de digitalizare reprezintă probabil cel mai mare progres înregistrat în această perioadă de către sistemul judiciar, iar preşedintele ÎCCJ a transmis, de Ziua Justiţiei, un salut special instanţelor care au constituit „motorul” intrării sistemului judiciar în era digitală – Tribunalul Arad, Curtea de Apel Galaţi, Curtea de Apel Cluj, Curtea de Apel Bacău, Tribunalul Argeş fiind poate cele mai evidente exemple.

„Pentru eficienţa sistemului judiciar, pentru respectarea dreptului de apărare al părţilor şi a celui privind soluţionarea cauzei într- un termen rezonabil, digitalizarea poate produce efectele pe care în plan economic le-a adus Revoluţia industrială, iar continuarea demersurilor în această direcţie este esenţială, sub condiţia evidentă a subordonării noilor progrese tehnologice valorilor fundamentale şi imuabile ale sistemului judiciar dintr-un stat de drept – oralitatea, nemijlocirea, respectarea dreptului la apărare şi a celorlalte drepturi fundamentale. În doar câteva zile, instanţa supremă va prezenta la rândul său forma definitivă a propriei sale strategii de digitalizare, pentru o justiţie mai modernă şi mai eficientă, în interesul cetăţeanului”, a spus judecătorul Alina Corbu.

Aceasta s-a arătaat îngrijorată că se observă, în prezent, o tendinţă de polarizare a sistemului judiciar pe teme legate de organizarea judiciară sau de modul de funcţionare a sistemului judiciar.

„Vă invit însă ca măcar începând de astăzi să vedem mai degrabă aspectele care ne unesc decât pe cele care ne dezbină. Împărtăşim aceleaşi valori şi avem aceleaşi obiective legate de progresul sistemului judiciar, iar, din această perspectivă, aspectele asupra cărora suntem divizaţi apar ca fiind prea puţin încărcate cu importanţa care li se acordă uneori. Nu e nici nevoie şi nici nu ar fi sănătos să vorbim totdeauna pe o singură voce, pluralitatea de idei, chiar confruntarea între acestea sunt modalităţi de a merge înainte, însă vă invit să fim mai transparenţi în comunicarea publică şi să arătăm societăţii că avem în sistemul judiciar o multitudine de obiective strategice comune, mult mai importante decât chestiunile care ne separă, şi că acestea nu sunt doar cele legate de statutul profesiei noastre. Parafrazând un emblematic preşedinte american, vă invit să reflectăm mai puţin la împrejurarea că poate uneori societatea nu apreciază profesia noastră la justa ei valoare socială şi să ne concentrăm mai degrabă la ce putem face - mai mult, mai bine şi cu mai mare celeritate -, pentru a servi societatea din care facem parte”, a mai spus Corbu.

Alina Cobu a precizat că fiind chemată să soluţioneze conflictele din societate, justiţia nu va fi niciodată cea mai populară dintre activităţile umane, una dintre părţi va fi mereu, inevitabil, nemulţumită.

Preşedintele ÎCCJ le-a mulţumit, duminică, de Ziua Justiţiei, avocaţilor, procurorilor, magistraţilor-asistenţi, personalului auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete, membrilor celorlalte profesii juridice, dar şi instituţiilor publice şi organizaţiilor de drept public şi privat fără de care înfăptuirea justiţiei nu ar fi posibilă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO