Eveniment

În ziua cu recorduri negative pe linie, preşedintele Iohannis îşi dă seama de situaţia în care se află România: Lipsa de acţiune concretă din partea autorităţilor şi cifrele de astăzi confirmă, din păcate, că nu s-a făcut ceea ce ar fi trebuit până acum. Discut mâine instituirea unor măsuri clare restrictive, singurele care mai pot diminua răspândirea infectărilor

În ziua cu recorduri negative pe linie, preşedintele...

Autor: Andreea Tobias

19.10.2021, 18:25 1809

Iohannis a evocat cifrele zilei de marţi - 18.863 de noi cazuri, 574 decese şi 1.805 de pacienţi în stare gravă la Terapie Intensivă - spunând că nu sunt simple numere, ci „inimi de români care de astăzi bat cu teamă de necunoscut”, „inimi de români care au încetat să mai bată fiindcă au pierdut lupta cu acest virus ucigaş, oameni care în urmă cu doar câteva săptămâni se bucurau de viaţă, visau şi îşi făceau planuri de viitor” şi care „lasă în urmă lacrimile şi disperarea celor care le plâng moartea”.

Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că a convocat pentru miercuri o şedinţă cu toţi responsabilii guvernamentali implicaţi în gestionarea pandemiei pentru instituirea unor măsuri „clare, restrictive”.

În ce-i priveşte pe cei din ATI, preşedintele a afirmat că sunt „români care se luptă minut de minut pentru fiecare respiraţie, pentru fiecare gură de aer”.

Spitalele sunt arhipline, secţiile de terapie intensivă nu mai fac faţă, medicii sunt epuizaţi: „acest coşmar ne arată că din păcate valul 4 se dovedeşte mult mai agresiv chiar şi decât cele mai pesimiste aşteptări”.

„Lipsa de acţiune concretă din partea autorităţilor şi cifrele de astăzi confirmă, din păcate, că nu s-a făcut ceea ce ar fi trebuit până acum. Am decis să convocam mâine şedinţă cu toţi responsabili guvernamentali implicaţi în gestionarea pandemiei pentru instituirea unor măsuri clare restrictive, singurele care mai pot diminua în acest moment răspândirea infectărilor”, a afirmat Iohannis.

„Este o perioadă a suferinţei, o dramă naţională de proporţii teribile. Nu avem însă altă opţiune decât să o depăşim. Prioritatea zero este în acest moment salvarea vieţii semenilor noştri, protejarea sănătăţii celor vulnerabili şi a celor bolnavi, pe care asistenţa medicală îi poate ajuta să depăşească cu bine această maladie. Orice alte teme trec în plan secund, nimic, nimic nu este mai presus de viaţă şi trebuie să facem tot ce este omeneşte posibil, chiar şi în ceasul al doisprezecelea, pentru a o proteja. Zi de zi, chiar în aceste momente, medicii şi personalul medical din spitalele noastre duc o luptă epuizantă pentru viaţă. Dar nici sistemele medicale performante din ţări cu o infrastructură sanitară dezvoltată nu pot face faţă unui număr atât de mare de îmbolnăviri. Este motivul pentru care am solicitat ajutor extern şi suntem recunoscători tuturor statelor care ne vin în sprijin”, a adăugat Iohannis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24